"Газпром" не пробачив Лукашенку газові борги

П'ятниця, 28 травня 2010, 18:01

"Газпром" вважає за можливе подальший розвиток співпраці з Білоруссю лише за умови погашення боргу за постачання російського газу.

Про це заявив офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов, пише газета "Дело".

"Газпром" двічі направляв до "Бєлтрансгазу" і уряду Білорусі вимоги негайно погасити заборгованість, що накопичилася. Проте ми так і не отримали відповіді на просте запитання: коли буде погашений борг? Вважаємо, що наші білоруські колеги повинні виконувати свої контрактні зобов'язання в повному обсязі, і тільки на цій базі можна буде обговорювати пропозиції з подальшого розвитку співробітництва", - сказав він.

Як повідомлялося, у четвер президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність віддати "Газпромові" контроль над "Бєлтрансгазом" в обмін на постачання газу в республіку за внутрішньоросійськими цінами.

Реклама:

Як відомо, нині "Газпрому" уже належать 50% білоруського газотранспортного підприємства, за які він заплатив 2,5 млрд. доларів.

Відповідно до чотирирічного контракту між "Газпромом" і "Бєлтрансгазом", Білорусь з 2011 року повинна оплачувати 100% середньоєвропейської ціни на газ - за винятком експортного мита і транспортних витрат.

У 2010 році до нього застосовується понижуючий коефіцієнт 0,9, тоді як Білорусь наполягала на коефіцієнті 0,7.

На сьогодні контрактна ціна поставок газу до Білорусі становить 169 доларів за тисячу кубометрів, проте Білорусь поки платить 150 доларів, через що виникла заборгованість, яка досягла, за даними "Газпрому", до 1 травня 192 млн. доларів.

За оцінкою "Газпрому", борг "Бєлтрансгазу" може вирости до кінця року до 500-600 млн. доларів через розрахунки за ціною нижчою від контрактної.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!