Україна може відкласти випуск єврооблігацій

П'ятниця, 28 травня 2010, 15:10

Україна може відкласти запланований на кінець червня випуск єврооблігацій, якщо ситуація в єврозоні продовжить погіршуватися.

Про це заявила в статті у газеті "Урядовий кур'єр" директор департаменту державного боргу Міністерства фінансів Ольга Башинська, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Проблеми в європейській економіці і так звана "європейська боргова криза" призвели до погіршення ситуації на ринку капіталу і, відповідно, прибутковості за єврооблігаціями... За умови подальшого погіршення ситуації в єврозоні, ми не виключаємо можливість відстрочки випуску українських євробондів", - повідомила вона.

Чиновниця відзначила, що до загострення проблем у Греції середня ставка за різними випусками українських єврооблігацій становила 6,8%, а тепер підвищилася до 8-9%, що робить їх випуск не таким привабливим.

Реклама:

Башинська також нагадує, що в 2010 році влада України планує залучити близько 100 млрд. гривень, з яких 66 млрд. гривень - позики на внутрішньому ринку, а 34 млрд. гривень - кошти закордонних фінансових установ.

За її даними, на сьогодні проводиться спільна робота зі Світовим банком щодо підготовки інвестиційних проектів загальним обсягом 1,6 млрд. доларів, які будуть направлені на модернізацію залізниці, кредитування заходів щодо поліпшення енергоефективності українських промислових підприємств, поліпшення стану автомобільних доріг.

Крім цього, з Європейським банком реконструкції та розвитку триває діалог щодо організації та підготовки спільних проектів на загальну суму близько 1,3 млрд. євро у сфері муніципальної та транспортної інфраструктури, дорожнього сектору та енергетики.

При цьому для фінансування спільних з ЄБРР проектів планується залучити кошти Європейського інвестиційного банку на загальну суму близько 850 млн. євро.

Як повідомлялося, Україна востаннє розміщувала єврооблігації восени 2007 року. Десятирічні євробонди на 700 млн. доларів були розміщені під 6,75% річних.

Організацію випуску єврооблігацій для України в 2010 році буде проводити консорціум з трьох інвестиційних банків: "ВТБ Капітал", JP Morgan і Morgan Stanley.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: