"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкір розповів, як відновити іпотеку

Четвер, 27 травня 2010, 10:22

Стимулом відновлення видачі банками іпотечних кредитів могло б стати введення компенсації державою частини процентних ставок за цими кредитами.

Таку думку висловив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін під час "круглого столу" з питань стану та проблем розвитку іпотечного ринку в Україні, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, банкір пояснює, що кілька років тому, після такого ж рішення уряду щодо аграрного сектору, позичальники з цієї галузі стали краще обслуговувати взяті кредити і повертати банкам отримані кошти, а не намагалися знайти способи ухилитися від повернення кредиту.

"Коли для банків стало цікавим кредитування аграрного сектора? Це почалося в той момент, коли було прийнято (державою) рішення про компенсацію частини відсоткових ставок", - сказав Тимонькін.

Реклама:

"При цьому компенсували лише тим підприємствам, які банку нормально погашали кредит. Це було найпотужнішим стимулом для сільгосппідприємств почати повертати кредити, а не розповідати банкам, що у них немає грошей, і для банків (кредитування сектору) відразу стало цікавим", - зазначив він.

Таким чином, вважає глава "Укрсоцбанку", якщо держава буде компенсувати частину відсотків за іпотечними кредитами, то банки зможуть активізувати і цей вид кредитування, так само, як свого часу це було з кредитуванням аграріїв.

"Якщо не цього року, то хоч наступного. Але, на мій погляд, цей метод був би досить ефективним", - вважає банкір.

Що стосується розміру відсотків до компенсації, то на думку Тимонькіна, вистачило б і 6%.

"Як отримати хоча б відсотків шість компенсації від держави? Цифри не фантастичні - ми називали цифру в 101 млрд. гривень (загальний обсяг заборгованості за іпотечними кредитами), і щоб на рік компенсувати, я вважаю, достатньо 6 млрд. гривень", - міркує він.

"Ми розуміємо і згодні, що гранична ставка за іпотечним кредитом у гривні - максимум 14-13%, і то - при цій ставці ми ще не зможемо (кредитувати), це нереально", - говорить банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: