Європі пропонують рятувати банки за рахунок спецподатку

Середа, 26 травня 2010, 19:44

Витрати на стабілізацію "проблемних" фінансових інститутів, щоб уникнути повторення нинішньої кризи, можуть бути покриті лише за рахунок сплати спеціального податку на банки.

Таку думку висловив єврокомісар з фінансових послуг Мішель Барньє, повідомляє агентство Bloomberg.

"Неприпустимо, щоб платники податків продовжували нести тяжкий тягар порятунку банківського сектора. Вони не повинні бути на передовій. Я вірю в принцип "платить за рахунками винний", - сказав він.

Податок може стягуватися як виходячи з розмірів активів банку, так і в залежності від обсягу їх боргових зобов'язань чи прибутку.

Реклама:

Кошти потім будуть направлятися в так звані фонди врегулювання, які будуть фінансувати впорядковане банкрутство банків і обмежувати системні ризики для інших представників галузі.

Як відомо, раніше канцлер ФРН Ангела Меркель закликала до введення спеціального податку на банки, а пропозиції Барньє з цього приводу обговорювалися на квітневій зустрічі міністрів фінансів ЄС у Мадриді.

Спасіння "проблемних" фінансових компаній коштувало європейцям 5 трлн. доларів. Це більше, ніж річний ВВП Німеччини - найбільшої економіки ЄС.

Єврокомісія запропонувала використовувати надходження від спеціального податку для покриття витрат, пов'язаних з перерозподілом "токсичних" активів зазнає труднощі банку та збереження "життєво важливих функцій банку".

У той же час експерти ЄК вважають, що ці кошти "повинні бути використані не для порятунку банків, але тільки для впорядкованого банкрутства, яка виключила б дестабілізацію всієї фінансової системи".

Крім того, кредитори банку будуть змушені погодитися на зменшення виплат за приналежними їм борговими зобов'язаннями банку-банкрута, якщо для його порятунку будуть потрібні кошти фонду.

Світові прецеденти введення схожих податків уже є, зазначає агентство.

У Швеції, яка з 1995 року входить до складу ЄС, з 2009 року діє податок у розмірі 0,036% на певні види боргових зобов'язань фінкомпаній.

В січні 2010 року президент США Барак Обама вніс до Конгресу пропозицію ввести спеціальний податок, покликаний повернути до казначейства кошти, витрачені на порятунок фінсектора.

Передбачається, що податком у розмірі 0,15% будуть обкладатися боргові зобов'язання фінкомпаній за вирахуванням депозитів та зобов'язань перед акціонерами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!