Румунія стане для ЄС ще одним головним болем

Середа, 26 травня 2010, 09:48

Профспілки Румунії мають намір почати 31 травня загальний страйк через оголошені президентом країни Траяном Бесеску заходи економії.

Зокрема, румуни будуть виступати проти скорочення заробітної плати в бюджетній сфері на 25%, повідомляє агентство УНІАН з посиланням на РІА "Новости".

Затримка хірургічних операцій, скасування іспитів на ступінь бакалавра, зупинка автобусів і потягів, припинення роботи органів місцевого самоврядування - такою може стати Румунія в понеділок.

Раніше більше 30 тисяч румун вже вийшли на акцію протесту в Бухаресті. Вони вимагали відмови від політики затягування поясів, продиктованої МВФ в обмін на черговий транш 20-мільярдного кредиту.

Реклама:

В акції брали участь пенсіонери, службовці, вчителі, лікарі й інші працівники бюджетної сфери. Усі вони виступають проти планів уряду із скорочення зарплат і пенсій, закриття лікарень і шкіл.

Минулого тижня кабінет міністрів Румунії погодив з МВФ план відновлення фінансової стабільності. Серед жорстких заходів - зниження пенсій на 15%, зарплат бюджетникам на 25%, скорочення сотень тисяч робочих місць, згортання великої частини соціальних програм, закриття 150 лікарень. Планується і підвищення деяких податків.

Президент країни закликає румун "затягнути паски, щоб уникнути катастрофи, яка охопила Грецію".

З великою тривогою на те, що відбувається в Румунії, дивиться Євросоюз.

За інформацією деяких німецьких ЗМІ, Румунія стає для ЄС ще більшим головним болем, ніж Греція і деякі інші країни Євросоюзу, що опинилися на межі подібного економічного колапсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!