"Укртелеком" можуть продати частинами?

Вівторок, 25 травня 2010, 17:42

Умови приватизації ВАТ "Укртелеком" будуть коригуватися, при цьому уряд може навіть переглянути своє рішення щодо продажу всього держпакета акцій.

Таку думку висловив член Національної комісії регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимир Звєрєв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Проявлена політична воля до приватизації, а форма може бути визначена безпосередньо перед оголошенням конкурсу ... Зараз оголошено, що ресурс такий - 92,79%, але держава теж зможе взяти участь у конкурсі і залишити 25% за собою, або інвестори заплатять за все (весь держпакет), а в управління отримають 67,79% ", - пояснив він.

Фактично ідеться про можливість передачі державі так званої "золотої акції", яка дає всі права блокуючого пакету, крім отримання дивідендів.

Реклама:

Варіант приватизації "Укртелекому" із застосуванням подібного інструменту востаннє обговорювався наприкінці 1990-х років.

За словами Звєрєва, світовий досвід показує, що держава зберігає за собою певну частку після приватизації національного оператора зв'язку.

При цьому він припустив, що в Україні може бути застосована й інша схема.

"Якщо залишити частку за державою, то потрібно нести і відповідальність у пропорційних частках, вкладати кошти, а чи зможе держава інвестувати такі кошти? Очевидно, в уряді зважили свої можливості і вирішили, що краще продати", - сказав він.

Звєрєв зазначив, що НКРЗ у цілому підтримує ідею приватизації, очікує від нового власника більш ефективного управління активом і не вважає, що вихід держави зі складу власників негативно позначиться на ринку.

"В існуючому законодавстві є недоліки, але якщо ми прийдемо до регулювання через визначення оператора з істотною ринковою часткою, то загрози конкуренції від приватизації "Укртелекому" не буде.

В "Укртелекома" будуть особливі умови надання послуг - вони будуть обмежені або тарифами, або ставками взаємоз'єднання. Тут в якійсь мірі буде і простіше, оскільки держава поставить компанію в рівні умови з усім ринком", - пояснив він.

Крім законопроекту про передачу НКРЗ повноважень з визначення операторів з істотною ринковою часткою (т.зв. SMP), Звєрєв назвав вкрай важливим створення компенсаційного механізму для операторів, які надають послуги на нерентабельних ринках, таких як ринок місцевого сільського зв'язку.

"Компенсаційний механізм повинен бути не тільки для "Укртелекому", але і для всіх операторів, які теж можуть почати надавати подібні послуги", - пояснив він.

Як повідомлялося, Україна має намір виставити всі приналежні державі 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком" на конкурс з використанням відкритості пропозиції ціни з елементами аукціону.

Конкурс планується оголосити в серпні 2010 року.

Уряд почав підготовку "Укртелекому" до приватизації з кінця 90-х років минулого століття.

Однак поки вдалося провести лише пільговий продаж, а у держави як і раніше залишається 92,79% акцій підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!