Росія порахувала збитки від українських обмежувальних заходів

Вівторок, 25 травня 2010, 17:15

Збиток для російських компаній від застосування Україною обмежувальних заходів складає 80 млн. доларів на рік.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на доповідь російського Мінекономрозвитку про умови доступу на закордонні ринки.

"Відмінною рисою останніх років є активізація в Україні ініціювання антидемпінгових та спеціальних захисних розслідувань, основними цілями яких є, головним чином, російські товари", - сказано в огляді.

Нині Україна застосовує 5 спеціальних захисних та 5 антидемпінгових заходів, а також проводить 4 спеціальні захисні розслідування щодо російських товарів.

Реклама:

"Загальний збиток від застосування Україною обмежень щодо російських товарів становить близько 80 млн. доларів щорічно", - відзначають в Мінекономрозвитку.

"Як видається, основною причиною надмірного застосування заходів захисту внутрішнього ринку, є не завжди обгрунтований протекціонізм стосовно українських виробників. Агресивна політика України у галузі використання інструментів захисту ринку найчастіше супроводжується упередженим ставленням до російської сторони у рамках розслідувань", - говориться в доповіді.

У міністерстві відзначають, що основною проблемою при проведенні Україною спеціальних захисних розслідувань є "суб'єктивізм прийняття рішень про наявність причинно-наслідкового зв'язку між імпортом та шкодою (загрозою збитку) національної галузі промисловості, коли серйозні проблеми вітчизняних виробників автоматично приписуються імпорту, який на цій підставі обмежується".

У Мінекономрозвитку Росії вважають, що "вирішенням цієї ситуації може стати уніфікація процедур впровадження та застосування заходів захисту ринку, які зараз обговорюються в рамках угоди про зону вільної торгівлі СНД, а також формування ефективного механізму вирішення суперечок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!