"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна переконує Росію і ЄС відмовитися від "обхідних" потоків

Вівторок, 25 травня 2010, 13:52

Україна має важелі для ведення переговорів і з Євросоюзом, і з Росією в питаннях транзиту газу.

Про це заявив Міністр палива та енергетики Юрій Бойко, коментуючи питання будівництва газових магістралей в обхід України, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"У нас у суспільстві є така неправильна думка, що це тільки Росія нас обходить. Насправді, це спільний проект Росії і Європи ... І ми не можемо стояти осторонь як, на жаль, стояло попереднє керівництво країни", - відзначив глава Мінпаливенерго.

"Коли це ( реалізація проектів) починалося - вони спокійно на це дивилися і дійшло до того, що ці проекти - один вже реалізується, а реалізація другого починається. У нас є відповідні важелі для проведення переговорів і з ЄС, і з Росією. І ми використовуємо це сьогодні в повну міру", - наголосив він.

Реклама:

За словами Бойка, це - "різні важелі, які базуються на тому, що ми є гарантами безпеки для Європейського Союзу, і гарантами транзиту 80% російського газу з Росії до Європи".

"Тому ми повинні грати свою роль у цьому процесі", - підкреслив глава Мінпаливенерго.

Він також відзначив, що представники Єврокомісії повинні визначитися у своєму ставленні до будівництва таких магістралей.

"Коли розмовляли з керівництвом Європейської комісії, ми руба поставили питання: поясніть свою позицію - або ви підтримуєте Nabucco, або ви підтримуєте "Південний потік". Тобто у Європейського Союзу повинна бути своя позиція", - підкреслив Бойко.

Як повідомлялося, раніше глава уряду Микола Азаров зазначив, що будівництво "Північного потоку" зупинити неможливо, тому що воно вже почалося, однак, за його словами, залишається шанс переконати Росію відмовитися від будівництва "Південного потоку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!