Держфінмоніторінг набуває статусу силового органу

Субота, 22 травня 2010, 15:14

Розширення повноважень Держфінмоніторингу, згідно з яким він матиме інформацію про всі значущі фінансові операції, перетворює його на силовий орган.

Таку думку у своїй статті висловив експерт Данило Гетманцев, пише "Дзеркало тижня".

Мова йде про прийнятий 18 травня в цілому законопроект №3062 "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом", що істотно розширює повноваження Держфінмоніторінгу.

"Основною новелою законопроекту стало розширення списку суб'єктів фінансового моніторингу. Тепер такими суб'єктами, на додачу до вже наявних, будуть також адвокати, нотаріуси, аудитори, торговці нерухомістю, цінними паперами, коштовними металами і просто ті, хто здійснює операції з товарами, надає послуги, виконує роботи за готівку", - пише юрист.

Реклама:

Таким чином, вважає він, фінансовий моніторинг набуде всеосяжного характеру.

"Будь-яка готівкова операція, навіть у магазині, з активами на суму понад 150 тис. грн., за задумом авторів законопроекту, може бути об'єктом фінансового моніторингу, а отже, буде реєструватися і обліковуватися Держфінмоніторингом. Обліку підлягають і взаємопов'язані фінансові операції, проведені між тими ж суб'єктами на меншу суму", - пояснив експерт.

На його думку, даний законопроект йде далі Кримінально-процесуального кодексу, примушуючи аудиторів, адвокатів і нотаріусів розкривати закриту інформацію.

Ще одна пропозиція поки що законопроекту - розширення повноважень Держфінмоніторингу.

"Відомство отримало право проводити перевірки суб'єктів фінансового моніторингу, зупиняти будь-які фінансові операції. Таким чином, норми законопроекту пропонують повернути арешт банківських рахунків у позасудовому порядку, скасований ще 2006 року", - зазначає Гетманцев.

Для цього, за його словами, навіть вносяться зміни до Цивільного кодексу та до закону "Про банки і банківську діяльність.

"Таких повноважень не мають ні органи міліції, ні прокуратура, ні навіть податкова", - наголошує юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!