"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економ-житло буде ще дешевшим

Субота, 22 травня 2010, 13:50

Середня вартість житла економ-класу на первинному ринку Києва до кінця поточного року може знизитися на 10-15%.

Такий прогноз озвучила генеральний директор консалтингової компанії Knight FrankLLC Ukraine Ярослава Чапко, повідомляє агентство УНІАН.

За її оцінками, до кінця року на об`єктах бізнес-класу, введених в експлуатацію, можливе незначне зростання вартості квартир, а в незавершених об`єктах з невисоким ступенем будівництва можливе незначне зниження вартості житла.

Чапко вважає, що у сегменті елітного житла на первинному ринку столиці очікується стабілізація цін.

Реклама:

Експерт пояснила, що незначне зниження вартості елітного житла відбувається технічно, оскільки розкид цін у цьому сегменті становить від 5 до 14 тисяч доларів за квадратний метр.

"Поява нових об`єктів з цінами, нижче від середньо ринкових, дає технічну корекцію вниз, а при підвищенні готовності об`єктів ціна технічно підвищується. Ціни досить стабільні вже три квартали", - додала вона.

Чапко також пояснила, що сьогодні попит спостерігається здебільшого у сегменті житла економ-класу. Покупці готові розглядати купівлю квартири економ-класу вартістю до 80-90 тисяч доларів.

"Щоб сім`я змогла викупити таку квартиру, ії загальний бюджет має бути не меншим від 4,5-5 тисяч доларів на місяць. Для економ-класу це сьогодні нереально. Чекати поголовного зниження цін до 500-700 доларів за 1 кв. м я б теж не стала, особливо в Києві", - вважає вона.

При цьому близько 85% покупців готові купувати побудоване і введене в експлуатацію житло.

"Незначний обсяг продажів у нас припадає на двох-трьох забудовників, які мають добру репутацію і дають позитивну динаміку будівництва, де працюють крани і робітники. У таких об`єктах покупець готовий розглядати придбання недобудованих квартир", - додала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: