Компанія Фірташа вимагає від "Нафтогазу" 5,4 мільярда доларів

Четвер, 20 травня 2010, 18:37

Компанія RosUkrEnergo AG в Арбітражному суді Торгової Палати Стокгольма підтвердила свої раніше заявлені претензії до НАК "Нафтогаз України" про відшкодування збитків у грошовій формі.

Сума вимог становить приблизно 5,4 млрд. доларів, повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-секретаря компанії Андрія Кнутова.

За його словами, в Арбітражному суді Торгової Палати Стокгольма відбулися чергові слухання в рамках розгляду спору компанії RosUkrEnergo AG проти НАК "Нафтогаз України".

"На цих слуханнях розглядалися взаємовідносини сторін в 2009 році, а саме, незаконне вилучення НАК "Нафтогаз України" з відома попереднього уряду України 11 млрд. кубометрів природного газу компанії RosUkrEnergo AG до ПСГ України", - сказав Кнутов.

Реклама:

При цьому він додав, що "наша компанія підтвердила свої раніше заявлені претензії до української сторони про відшкодування збитків у грошовій формі. Сума вимог становить близько 5,4 млрд. доларів".

Також він відзначив, що згідно з графіком розгляду, рішення стокгольмського арбітражу очікується до серпня 2010 року.

Як повідомлялося, 18 травня співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ заявив, що оптимальним рішенням Стокгольмського суду для компанії буде варіант, який зобов`язує Україну повернути вартість 11 млрд. кубометрів газу.

Раніше ЗМІ повідомили, що НАК "Нафтогаз України" розглядає можливість укладення мирової угоди з RosUkrEnergo і відшкодування останньою 11 млрд. кубометрів газу в товарному вираженні.

Крім того"Нафтогаз" також розглядає можливість визнати незаконність вилучення у RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу без визнання і виплати штрафних санкцій. Але натомість "Нафтогаз" повинен буде компенсувати розмір ринкових збитків, завданих RosUkrEnergo.

Як відомо, компанія RosUkrEnergo з реєстрацією у Швейцарії була створена у липні 2004 року дочірніми компаніями "Газпромбанк" і Raiffeisen для постачання туркменського газу до України до 2028 року.

Нині 50% акцій цієї компанії належить ВАТ "Газпром", ще 50% акцій - австрійській CentraGas Holding AG, бенефіціарами якої є українські бізнесмени Дмитро фірташ (90% акцій) та Ігор Фурсін (10% акцій).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!