Думка експерта: Попит на українські товари через кризу в єврозоні не знизиться

Четвер, 20 травня 2010, 18:04

На міжнародному валютному ринку курс євро до долара знизився до мінімальної за 4 роки позначки - до 1,2356 долара за євро.

На міжбанківському ринку України курс продажу євро з початку грудня 2009 року знизився на 20,3% - з 12,09 гривні за євро до 9,64 гривні за євро, на готівковому ринку - на 19,7%, з 12,20 гривні за євро до 9,80 гривні за євро.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко, на тлі здешевлення євро в Україні може знизитися вартість імпортних європейських товарів та послуг у гривневому еквіваленті, частка яких у першому кварталі 2010 року склала 30,9%.

"В основному це промислові та продовольчі товари", - пояснив він.

Реклама:

За словами Івченка, багато європейських експортерів почали переглядати свої зовнішні торговельні контракти і переходити на розрахунки в американській валюті.

"Ймовірно, частка доларів у розрахунках з Україною за імпорт з Єврозони до кінця 2010 року досягне рівня понад 55%, а частка євро знову знизиться до 42-43%", - прогнозує експерт.

За його даними, у першому кварталі 2010 року знизилися гривневі надходження від країн Єврозони за український експорт товарів і послуг, який склав 23,3% від загального експорту.

У квітні розрахунок проводився в основному в доларах - 71,1%, у євро - 27,8%.

"Очікується, що українські експортери, які постачають товари до Єврозони, також змінять валюту контрактів на американську, щоб уникнути втрат від можливого знецінення євро", - зазначив він.

При цьому Івченко прогнозує, що попит на український експорт з боку основних покупців через кризу в Єврозоні знижуватися не буде.

"Експорт українських товарів до країн СНД у першому кварталі 2010 року склав 35,1%, до країн Азії - 28,1%, до Європи - 25,4%. Очікується, що темпи відновлення економік центральної та східної Європи, СНД, а також азіатських країн до кінця року прискоряться", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!