"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ рятує євро

Четвер, 20 травня 2010, 10:50

Національний банк (НБУ) бачить курс своїх інтервенцій з купівлі євро на міжбанківському валютному ринку в найближчі дні на рівні, близькому до вже сформованого.

Про це сказав керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Сформований курс можна розцінювати як близький до базового рівня підтримки євро з боку Нацбанку в найближчі дні. Присутність НБУ на міжбанку буде стабілізуючим чинником", - сказав він.

У той же час Литвицький висловив думку, що з часом євро припинить падіння і почне повертати втрачену вагу відносно інших резервних валют.

"НБУ буде виходити на ринок з покупкою євро. Євро - це сильна резервна валюта. Ми сподіваємося, що європейська валюта, яка, як і долар, переживала різні часи, відновиться і продемонструє свою силу", - додав він.

Реклама:

У той же час, за його словами, Нацбанк буде уважно відслідковувати розвиток ситуації на зовнішньому і внутрішньому валютному ринку, реагуючи на можливу зміну котирувань.

Як повідомлялося, НБУ в середу купив близько 41 мільйона євро за курсом 9,7 гривень за євро і 42 мільйона доларів за курсом 7,925 гривень за долар.

Радник голови НБУ також відзначив, що, незважаючи на безпечну структуру міжнародних резервів, послаблення євро до долара призвело до певних змін валютних запасів через курсову різницю.

"Зрушення не виходять за межі десятків мільйонів (доларів). Це оборотний процес - при зміні тенденції резерви не тільки зможуть відновитися, але й збільшитися", - пояснив Литвицький.

За його даними, міжнародні резерви за станом на 19 травня скоротилися до 26,26 млрд. дол. з 26,35 млрд. дол. на початку травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!