"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Знову створили нереальний бюджет. ВІДЕО

Середа, 19 травня 2010, 19:19

В бюджеті України на 2010 рік передбачено, що доходи у поточному році становитимуть 267 мільярдів гривень, а витрати - 323 мільярдів.

На думку президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, нинішній уряд у бюджетній політиці припускається помилок свої попередників.

"За цим стоїть політична проблема. Уряд має показати електорату і людям, що він тримає ситуацію в руках, що бюджет і зобов'язання держави є керованими", - наголосив економіст.

Він вважає, що визначальну роль в бюджетних показниках відіграє політичний чинник.

Реклама:

"Поки що говорити про досконалість бюджету та його реальність не можна. Тобто, абсолютно завищеною є доходна база і завищені зобов'язання кредитного характеру. Ці борги можуть збільшуватися такими ж темпами як і в часи Тимошенко", - пояснив Лановий.

За його словами, нового в головному фінансовому документі нічого немає.

"Знову ж таки, уряд замість того, щоб підтримувати економіку, збирається ре капіталізувати банки. Цього, мовляв, вимагають наші іноземні радники. Проте, це не в наших інтересах, а на користь іноземних кредиторів, яким це вигідно", - підкреслив експерт.

"Урядовцям, напевно, дуже цікаво контролювати велику кількість банків, потоки. І це все говорить не про ринковий характер, не про децентралізацію, а про урядування, централізм, монополізм. 30 мільярдів на ре капіталізацію це дуже велика "чорна дірка" в бюджетному процесі", - заявив він.

На його думку, найголовнішим пунктом виходу з фінансової і валютної кризи є зростання експорту. "А експорт це реальні ринки, на яких здатні конкурувати наші підприємства. Можна сказати, що ті, хто працює на експорт - це найкращі наші підприємства", - запевнив Лановий.

Економіст нагадав, що експортерам 209 року не повернули більше 20 мільярдів гривень

"Фактично у них забрали гроші. Вони заплатили ПДВ, коли вони купували матеріали і товари, а їм нічого не повернули. А за їх продукцію ПДВ сплачене за кордоном. Вони двічі практично сплатили ПДВ. Треба, щоб держава повернули борг, тому що це наші найкращі підприємства, які можуть витягнути економіку. Минулий уряд цього не зробив, заощадив і цей уряд знову хоче рефінансувати ці підприємства ", - вважає він.

Експерт пояснив, що уряд не збирається збільшувати ПДВ і у 2010 році. За його словами 2010 року заплановано 24 мільярди гривень на повернення ПДВ, хоча у попередні роки було заплановано 34 мільярди повернення ПДВ.  

"Отже, або уряд думає, що експорт буде падати, а не зростати або він не буде всім повертати ПДВ і знову буде виймати гроші з підприємств", - додав експерт. 

"Економічна правда" спільно з "Економічним вісником"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: