"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ стримує падіння євро

Середа, 19 травня 2010, 10:14

Національний банк вирішив зупинити знецінення євро на українському валютному ринку.

У вівторок регулятор вийшов на міжбанківський ринок з купівлею валюти по 9,7 гривні за євро. Учасники ринку вважають, що таким чином НБУ спробував психологічно вплинути на ринок, пише "Комерсант-Україна". 

"Ми керуємося прагненням не допустити різкого надлишкового ослаблення однієї з резервних валют. Як і у випадку з валютними аукціонами, Нацбанк буде купувати євро, як і інші валюти, за наявності належних підстав. У перспективі, можливо, і рубль будемо купувати", - сказав керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, останній раз НБУ поповнював резерви у євро в лютому. За даними системи UkrDealing, 12 лютого НБУ вийшов на міжбанк з продажем європейської валюти для фізичних осіб по 11 гривень за євро.

За даними системи UkrDealing, у вівторок вранці міжбанк відкрився котируваннями на рівні 9,814-9,818 грн./євро. Основні угоди, згідно з валютним індикатором, укладалися за курсом 9,81-9,85 грн./євро. Закрився міжбанк котируваннями 9,82-9,86 грн./євро.

"Курс Нацбанку не ринковий, тому обсяг викупу буде нульовим. Це символічна спроба створити видимість стабілізації", - вважає скарбник одного з найбільших банків .

За його словами, "купувати за курсом вище ринкового для НБУ немає сенсу, нижче - він не зможе, а за ринковим банки і самі купують один у одного".

Найнижче котирування у вівторок становила 9,75 грн./євро, що на 0,51% вище пропозиції НБУ.

На готівковому ринку дії НБУ не помітили - середній курс купівлі/продажу склав 9,60-9,88 грн./євро.

Раніше, у вересні 2009 року НБУ обіцяв встановити максимальну маржу в розмірі 2%, але пізніше затвердив лише саму можливість регулювання її розміру.

"Банки купують євро, але у зв'язку з великою волатильністю ставлять великий спред, щоб не бути у збитках", - пояснив один з українських банкірів.

Майже всі найбільші банки відмовлялися купувати євро, посилаючись на відсутність гривні.

При цьому регулятор відповідно до умов банківської ліцензії зажадав від керівників установ забезпечити проведення операцій з євро

"НБУ відзначає тенденцію окремих необгрунтованих відмов з боку уповноважених банків у здійсненні валютно-обмінних операцій з євро", - йдеться в одній з телеграм НБУ.

"Ми не купуємо євро, тому що прогнози свідчать про його подальше здешевлення. Поки ситуація в Греції і Європі в цілому не стабілізується, курс не буде триматися", - вважає заступник голови правління одного з банків.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!