"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада змінить назву крейсера "Україна" і добудує його для РФ

Вівторок, 18 травня 2010, 18:05

По завершенню будівництва ракетний крейсер "Україна" може бути переданий Росії.

Про це сказав Міністр оборони Михайло Єжель на засіданні Верховної ради, повідомляє агентство "Українські новини".

"Сьогодні цей крейсер не є крейсером України - це, фактично, об'єкт будівництва. І тому ім'я "Україна" він не повинен носити. Це об'єкт, який буде передаватися як державне замовлення, і, дасть Бог, ми його добудуємо для Російської федерації", - заявив міністр.

Єжель зазначив, що будівництво цього крейсера почалося ще на замовлення СРСР, однак пізніше з'ясувалося, що на території України немає ракети для комплексу "Базальт", яким він повинен бути обладнаний.

Реклама:

"Ракетний комплекс "Базальт", що розміщений на цих кораблях, застарів. І ракет таких в Україні нема. І самі ракети, їх вартість, вона становить сьогодні, напевно, більше ніж сам крейсер", - заявив міністр.

Єжель підкреслив, що якщо раніше планувалося добудувати цей крейсер для потреб Військово-морських сил Збройних Сил, після детального аналізу від цієї ідеї вирішено відмовитися.

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді скасувати присвоєння ракетному крейсеру назви "Україна".

Крейсер "Україна" закладено 1983 році на замовлення Військово-морських сил СРСР, спущений на воду він у серпні 1990 року.

У жовтні 1993 року при 75% готовності він виведений зі складу Військово-морського флоту Росії та перейшов у власність України.

У грудні 1993 року йому присвоєне ім'я "Україна".

В 1994 році для корабля сформований екіпаж, але через відсутність фінансування добудову крейсера припинена й надалі велася лише час від часу.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович заявив, що без Росії нема змоги добудувати цей крейсер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: