Боргова криза в Європі торкнулася Китаю

Вівторок, 18 травня 2010, 11:47

Наслідки боргової кризи в Європі поширюються світом і вже торкнулися Китаю.

Різке падіння євро робить китайські компанії менш конкурентоспроможними в Європі, найбільшому для них ринку, і ускладнює будь-які спроби зламати прив'язку китайської нацвалюти до долара, пише The New York Times.

Китайські політики на початку травня досягли консенсусу щодо відмови від прив'язки юаня до долара, а також жорсткого контролювання курсу, що дозволить нацвалюті дещо вирости, повідомили газеті джерела, знайомі з рішенням.

Проте з різних причин Китай поки ще не ввів у дію нові принципи, і в світлі крутого піке євро, їх реалізація може стати ускладненою.

Реклама:

Дозволити курсу юаня підвищуватися означає створення проблем для китайських експортерів у Європі.

Євро знижувався щодо китайської нацвалюти в останні тижні, а в ході торгів у понеділок курс впав до мінімального рівня з 2002 року.

Це створює загрозу для експорту Китаю, отже, економіка країни, яка є двигуном глобального відновлення і однією з найбільш швидкозростаючих у світі, не має імунітету до кризи, яка стартувала у Греції і потім почала поширюватися по Європі, відзначається в статті.

"Юань виріс приблизно на 14,5% до євро за останні чотири місяці, що збільшить ціновий тиск на китайських експортерів і також зробить негативний вплив на експорт Китаю в європейські держави", - цитує видання слова офіційного представника міністерства торгівлі КНР Яо Цзяня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: