Падіння євро відчують на собі українські експортери – експерт

Вівторок, 18 травня 2010, 10:29

Оскільки гривня традиційно зорієнтована на долар, то світове послаблення європейської валюти до долара означає, що євро знижується відносно гривні.

Відтак український експорт стає дорожчим, а імпорт дешевшим.

Директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин в інтерв'ю Deutsche Welle зауважив, що особливо неприємною є ситуація для українських експортерів.

"Погіршується ставлення інвесторів взагалі до не дуже міцних ринків, до яких належить і Україна. Якщо відбулися негативні фінансові прояви у Греції, члена ЄС і зони євро, то до країн поза межами Євросоюзу ставлення буде ще обережнішим і уважнішим", - сказав Юрчишин.

Реклама:

Експерт наголошує, що подальше поширення фінансових проблем на інших членів ЄС, зокрема на Португалію та Іспанію взагалі може знизити агрегований попит у Євросоюзі, а це ймовірно звузить ринки.

Для українського бізнесу це означатиме погіршення доступу на європейські ринки як торгівельні, так і фінансові, а це в свою чергу відіб'ється на зовнішньо-торгівельному балансі України, зауважив експерт.

Юрчишин наголошує, що за більш жорсткого сценарію розвитку ситуації у єврозоні, найбільше можуть постраждати українські металурги, виробники хімічної продукції.

Якщо євро падатиме не так стрімко, то ймовірніше це відіб'ється на фінансуванні інфраструктурних та агропромислових проектів в Україні, припускає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: