Думка експерта: Дисконт за ПДВ-облігаціями не перевищить 30%

Понеділок, 17 травня 2010, 15:36

Кабінет міністрів має намір погашати борг із відшкодування експортерам податку на додану вартість випуском спеціальних ПДВ-облігацій.

Планується, що Державна податкова адміністрація передаватиме Мінфіну, а той - уповноваженим банкам зведену відомість платників ПДВ, які звернулися за покупкою ОВДП і мають підтверджені суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Директор департаменту торгових операцій інвесткомпанії Dragon Capital Іво Сухі вважає ПДВ-облігації привабливим інструментом, який, особливо в період підвищеної волатильності на фондовому ринку, буде користуватися високим попитом серед банків і інвесторів-нерезидентів.

За його словами, це не дозволить опустити ринкову вартість до гранично низьких рівнів, на відміну від дебютного випуску ПДВ-облігацій в 2004 році.

Реклама:

"Dragon Capital позитивно оцінює ідею випуску ПДВ-облігацій, озвучену Кабінетом міністрів та закріплену в законі "Про державний бюджет на 2010 рік". У сформованій ситуації це найреальніший спосіб для держави погасити заборгованість із ПДВ у найкоротші терміни", - зазначив він.

Експерт відзначив активний інтерес до ПДВ-облігацій з боку нерезидентів.

"Якщо ПДВ-облігації будуть вільно торгуватися на вторинному ринку, як заявляв уряд, ці папери будуть аналогічні за привабливістю до держоблігацій, які вже торгуються. Таким чином, підприємства можуть розраховувати на те, що отримані від держави ПДВ-облігації будуть користуватися стійким попитом на ринку", - прогнозує він.

За словами Сухі, дисконт, на який можуть розраховувати підприємства при продажу паперів в ринок, буде залежати від ставки купону та інших параметрів паперу.

"Наприклад, якщо прибутковість п'ятирічної ПДВ-облігації зі щорічною амортизаційною схемою буде мати купон 10%, то дисконт складе 7-10% від номінальної вартості. Більш низька ставка купона потребуватиме більшого дисконту", - зазначав він.

Тим не менше, експерт не очікує дисконтів понад 25-30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!