Екологи вважають "Південний потік" небезпечним

Понеділок, 17 травня 2010, 10:22

Російські екологи вважають, що початок прокладки газопроводу "Південний потік" може завдати збитку екології Чорного моря і Краснодарського краю.

Про це заявив член ради Міжрегіональної природоохоронної і правозахисної громадської організації "Екологічна вахта на Північному Кавказі" Фурен Газарян напередодні громадських слухань щодо морської частини газопроводу "Південний потік", які мають відбутися 17-18 травня в Геленджику та Анапі, повідомляє агентство "УНІАН".

Зокрема, Газарян зазначив, що магістральний газопровід "Південний потік", призначений для експорту російського газу до Європи по дну Чорного моря, - це "черговий великомасштабний екологічно небезпечний проект, який планується реалізувати в Краснодарському краї".

Він повідомив, що на громадські слухання винесено матеріали техніко-економічного обгрунтування проекту морської частини газогону, розроблені ВАТ "Гіпроспецгаз" на замовлення ВАТ "Газпром".

Реклама:

Сухопутна частина проекту обговорюватися не буде, хоча саме з нею пов`язані найбільш значущі екологічні та соціальні проблеми при його реалізації, вважають екологи.

Проект передбачає два альтернативні варіанти розміщення морської частини газопроводу.

Згідно з першим, передбачається, що газопровід виходитиме на берег в районі селища Архипо-Осипівка (місто-курорт Геленджик) на трасу існуючого газопроводу "Блакитний Потік", згідно з другим - поблизу селища Варварівка (місто-курорт Анапа), повідомив експерт.

На думку члена ради "Екологічної вахти на Північному Кавказі", варіант з виходом траси на берег на південь від Анапи потребує прокладки абсолютно нової траси на значній ділянці передгір'я, що спричинить за собою вирубку лісів, нові перетини річок і плавневих ділянок.

При будівництві може також постраждати Утришський заповідник і рекреаційний потенціал курорту Анапа.

Екологи стверджують, що "Анапський" варіант неприйнятний також через те, що морська частина газопроводу пройде через морську акваторію "Анапська банка", яка особливо охороняється і яка є однією з найбільш цінних в російських водах Чорного моря.

Варіант "Архипо-Осипівка" теж несе проблеми, оскільки будівництва газопроводу і нової компресорної станції зачеплять пам`ятник природи "Урочище сосни кримської "Архипо-Осипівське".

В результаті постраждають житла видів тварин, які охороняються, і рослин, підкреслив він.

На думку екологів, з природоохоронної точки зору переважає варіант, який передбачає вихід газопроводу на берег в районі Архипо-Осипфвки і прокладку сухопутної частини "Південного потоку" паралельно "Блакитному потоку", з мінімальним розширенням смуги відведення.

"Передбачити наслідки будівництва "Південного потоку" поки складно. Але є підстави вважати, що вони навряд чи відрізнятимуться від того екологічного беззаконня, яке влаштував "Газпром" при будівництві "Блакитного потоку", - підкреслив Газарян.

Вони нагадав, що в 2001 році цей трубопровід розрізав навпіл унікальний пам`ятник природи "Урочище сосни кримської "Архипо-Осипівське", при цьому були знищені тисячі видів дерев, занесених до Червоної книги.

Незважаючи на протести "зелених", тоді "Газпром" відмовився змінити трасу газопроводу, пообіцявши, що компенсує завдані збитки. Проте й досі компанія так і не виконала цих обіцянок.

Не веде вона і обіцяного моніторингу рослинного і тваринного світу на "Блакитному Потоці".

Наразі траса "Блакитного Потоку" і технологічні дороги до неї використовуються для кримінальних вирубок лісу, незважаючи на їхню нібито сувору охорону службою безпеки газопроводу.

"В цілому, "Газпром" зарекомендував себе в Краснодарському краї як одна з найбільш екологічно небезпечних і недружніх для громадськості компаній", - заявив Газарян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!