"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Держфінпослуг знайшли спосіб заробити

Понеділок, 17 травня 2010, 09:34

Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг для поліпшення свого матеріального становища створила фірму, яка на платній основі буде надавати різноманітні послуги страховикам, кредитним спілкам та іншим небанківським фінансовим компаніям.

Створення державного підприємства "Інформаційно-технічний центр" закріплене розпорядженням Держфінпослуг № 390, пише газета "Дело".

Компанія має намір заробляти і навчанням, і наданням юридичних послуг, і аналізом фінансового стану компаній, і виготовленням бланків цінних паперів і документів суворої звітності.

"У статуті закладено стандартний набір послуг, а насправді ми поки точно не знаємо, над чим підприємство буде працювати. Можливо, над уніфікацією звітності. Можливо, над створенням Бюро збиткових клієнтів страхових компаній, про що нас дуже просять страховики", - пояснює голова Держфінпослуг Василь Волга.

Реклама:

Учасники ринку впевнені: підприємство створене для того, щоб заробити на компаніях з підконтрольних Держфінпослуг ринків - страховиках, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, фінансових компаніях і ломбардах.

Мовляв, більшість послуг будуть їм нав'язуватися, а надаватися вони будуть, природно, не безкоштовно.

Згідно зі статутом компанії, однією з основних цілей її діяльності є отримання прибутку.

У Держфінпослуг підтвердили, що основним аргументом для створення ІТЦ стало недостатнє матеріальне забезпечення Комісії, а також необхідність працювати з ринками на більш якісному рівні.

"Комісія знаходиться в дуже плачевному матеріально-технічному стані. Фінансування на Комісію смішне - 2,5 млн. доларів на рік, тоді як середня річна зарплата тільки одного інспектора подібного регулятора в Німеччині становить 60 тис. євро на рік, а матеріально-технічне забезпечення там таке, про яке нам доводиться лише мріяти. Крім того, нам необхідно переходити на міжнародні стандарти фінансової звітності, для чого потрібні кошти в обсягах, які держава, на жаль, виділити не може. З цієї причини й створено це держпідприємство ", - пояснив Волга.

За його словами, ноу-хау Держфінпослуг не винайшла, тому що за законом регулятор має право створювати "дочки", і такі підприємства вже працюють при Мін'юсті, МВС та Держкомстаті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: