У Брюсселі радитимуться про майбутнє євро

Понеділок, 17 травня 2010, 09:22

Міністри фінансів країн єврозони радитимуться в понеділок у Брюсселі щодо стабілізації євро і кризової ситуації в окремих державах спільноти.

Головна тема консультацій - кризовий стан у деяких країнах спільноти, зокрема в Греції, Іспанії та Португалії, повідомляє Deutsche Welle.

Ітиметься також і про деталі ухваленої нещодавно "рятівної програми", що передбачає створення фонду обсягом у 750 млрд. євро для підтримки країн спільноти, яким загрожує банкрутство.  

Як відомо, упродовж останнього тижня інформація про рекордний "рятівний пакет" так і не змогла заспокоїти фінансові ринки, курс єдиної європейської валюти у п'ятницю сягнув найнижчої позначки за період з листопада 2008 року.

Реклама:

Причина стрімкого падіння євро - сумніви в здатності Європи забезпечити стабільність своєї валюти, а також кризова ситуація в окремих країнах ЄС, насамперед у Греції, відзначають оглядачі.

Наприкінці тижня навіть голова правління найбільшого німецького банку Deutsche Bank Йозеф Акерманн заявив, що сумнівається, що Греція зможе повернути надані їй кредити.

Дії уряду Греції, котру вирішено рятувати від банкрутства 110-мільярдним кредитом від МВФ та ЄС, теж обговорюватимуть у Брюсселі.

Водночас ітиметься також про ситуацію в Іспанії та Португалії. Слідом за Грецією днями ці дві країни теж взяли курс на жорстку економію, оголосивши про низку непопулярних кроків, аби скоротити рекордний дефіцит державного бюджету.

Насамперед ідеться про скорочення зарплат і пенсій та підвищення податкового тиску.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!