"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкрутство Греції не зможе підірвати стабільність єврозони – експерт

Субота, 15 травня 2010, 14:28

Греція має маленьку економіку, яка істотно не впливає на всю Європу, тому у разі її банкрутства стабільність єврозони підірвано не буде.

Таке переконання висловив директор Дослідницького інституту фінської економіки (ETLA), доктор політичних наук Сікстен Коркман в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Якщо вона (Греція - ред.) не вдаватиметься до жодних дій і не займеться здійсненням реформ, то, природно, цілком можливий дефолт, держава збанкрутує. І тоді всі, хто кредитував Грецію, - іноземні уряди, банки, МВФ та інші - зазнають збитків. Таке вже траплялося з країнами, і цього хотілося б уникнути. Але, чесно кажучи, Європа переживе і це", - відзначив він.

За словами Коркмана, Євросоюз готовий кредитувати Грецію, але під достатньо високу ставку, яка перевищує 5%, тому Греції, врешті-решт, доведеться вирішувати свої проблеми самостійно - урізувати витрати, займатися глибоким реформуванням і відстрочити вихід на пенсію.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що не ідеться про імовірне виключення Греції з членів єврозони.

"Європа не є клубом, з якого когось можна виключити, так питання не стоїть. Греція залишиться в єврозоні", - пояснив він.

Відповідаючи на питання про перспективи єврозони в цілому, Коркман зазначив, що введення євро виявилося успішним і він переконаний, що Європі краще з єдиною валютою.

На його думку, євровалюта продовжить своє існування, як мінімум, ще кілька десятиліть.

"Вся Європа зараз слабка. Вона одужає, але не відразу. До того ж у різних країн є свої специфічні проблеми. Проте кожна держава має брати головну відповідальність за свої проблеми на себе", - резюмував Коркман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!