"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Рада перекриває зловживання банкірів і несумлінних кредиторів

П'ятниця, 14 травня 2010, 12:49

Верховна рада у четвер затвердила зміни до законодавства, якими забороняється на забезпечення позову зупиняти рішення НБУ про призначення тимчасової адміністрації або ліквідації банку.

На думку адвоката юрфірми "Ілляшев та Партнери" Арсенія Герасимова, ця законодавча ініціатива спрямована на усунення зловживань з боку як недобросовісних кредиторів так і власників банків, які можуть зловжити своїм процесуальним правом шляхом заборони здійснювати певні дії тимчасовому адміністратору, ліквідатору банку або НБУ при здійсненні тимчасової адміністрації або ліквідації банку. 

Експерт нагадав, що суттю такого процесуального інституту, як забезпечення позову, є те, що "розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам".

"При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець", - зазначив він.

Реклама:

Водночас, вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків. 

Такий підхід до застосування забезпечення позову закріплений і в судовій практиці Верховного Суду, нагадав Герасимів.

"Очевидним є факт, що процедура ліквідації банку зачіпає майнові права та інтереси багатьох осіб, а фактично всіх клієнтів банку, тому, на мій погляд, блокування даної процедури однією особою є неприпустимим, а вказану законодавчу ініціативу тільки привітати", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!