Експерт: Україна, Росія і ЄС думають про різні газові консорціуми

П'ятниця, 14 травня 2010, 13:39

Відсутність енергетичної стратегії заважає Україні вести чітку політику в газовій сфері.

Про це сказав експерт із енергетичних питань Олександр Нарбут, передає київське бюро "Радіо Свобода".

Росія, на його думку, не планує об'єднуватися в енергетичний консорціум із Україною та ЄС, а заяви про об'єднання з боку Кремля експерт називає провокаціями.

"Серйозно ставитись до них і вважати, що можливе об'єднання компанії "Газпром", яка в 20-25 разів вища за ринковою вартістю від "Нафтогазу", не дуже серйозно", - вважає він.

Реклама:

За його словами, українська влада не вибудувала позицію щодо реформування газоенергетичного сектора, яка б базувалась на кількох суттєвих принципах. Тому ми чуємо дуже різні за змістом та намірами позиції", - каже нарбут.

Але експерт не заперечив, що є українські активи, які цікавлять російську сторону.

"Якщо ці розмови перейдуть у практичну площину, то, мабуть, певне об'єднання, а точніше кажучи, поглинання тих активів можливе", - припускає він і називає багато суміжних питань.

"Україна є стороною Європейської енергетичної хартії, а Росія задекларувала свій вихід із цього багатостороннього документу. Будемо вважати, що треба визначитись із принципами, а потім переходити до конкретики", - сказав економіст

Фахівець припускає, що Росія такими заявами ініціює тісніші стосунки, однак кожна сторона має на увазі різні консорціуми.

"Росіяни вважають, що найвдалішою була б комбінація, де консорціум, створений як керуюча компанія, отримав би право на оперативне керування українською газотранспортною системою.

Це, за його словами, найдешевша для Росії оборудка.

"Але найвигіднішим, з погляду стратегічних інтересів України, мав би бути інший консорціум, де кожна сторона брала б на себе певні тверді зобов'язання", - сказав він.

Наприклад, пояснив він, група європейських споживачів чи покупців газу разом з групою його виробників чи російських продавців виступали б як замовники послуг зберігання, транспортування та замовляли ці потужності на довгостроковій основі.

А українська сторона виступала б як виконавець, оператор ГТС та наших підземних сховищ, яка б забезпечувала виконання всіх робіт, пов'язаних із модернізацією, додав фахівець.

Було б найцікавіше розвивати ГТС, інтегруючи її з європейськими та російськими газотранспортними активами. Такий консорціум насправді міг би зацікавити Україну і відповідав би національним інтересам", - вважає Нарбут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!