Кабмін розмірковує, як вирішити конфлікт з Vanco

Четвер, 13 травня 2010, 21:01

Уряд готує пропозиції щодо найбільш прийнятного вирішення конфліктної ситуації з компанією Vanco з урахуванням національних інтересів.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, глава уряду відзначив, що Міністерству юстиції доручено перевірити обґрунтованість претензій компанії до України і підготувати юридичні механізми вирішення проблеми.

За його словами, не можна допустити, щоб міжнародним судом на державу Україна, тобто на платників податків, були накладені штрафні санкції.

Реклама:

"У чому сенс доручення Мін'юсту: краще поганий мир, ніж гарна війна. Якщо в результаті доброї війни до України будуть застосовані санкції, я важко уявляю, як ми зможемо їх виконати", - підкреслив прем'єр.

Глава уряду повідомив, що зараз претензії висуваються не до колишнього прем'єра Юлії Тимошенко, яка, за його словами, безпідставно, ігноруючи законодавство розривалла оборудку щодо експлуатації компанією Vanco Чорноморського шельфу, а до держави, до уряду України.

"Тому для нас надзвичайно важливо зараз розібратися, наскільки обгрунтовані ці претензії і наскільки ми їх зможемо, скажемо по-простому, відобразити", - заявив він.

Як відомо, в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма перебуває позов компанії Vanco до уряду України.

У 2006 році Vanсo International Ltd. виграла перший відкритий конкурс і уклала в жовтні 2007 року з Кабінетом міністрів України Угоду про розподіл продукції (УРП), що видобувається в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

Vanco International передала всі права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska.

25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію компанії Vanco Prуckerchenska Ltd. на користування надрами.

17 липня 2008 року Vanco Prуckerchenska почала арбітражний процес проти України відповідно до вимог Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму щодо конфлікту по УРП.

21 травня 2008 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: