Думка експерта: Темпи припливу іноземного капіталу можуть зменшитися

Четвер, 13 травня 2010, 18:12 -

Попит на готівкову валюту в Україні у квітні знизився в порівнянні з березнем на 157,8 млн. доларів і склав 1471,5 млн. доларів.

Обсяг продажу іноземної валюти населенням у минулому місяці виріс до 1409,2 млн. доларів.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко, чисте сальдо купівлі готівкової іноземної валюти продовжує скорочуватися п'ятий місяць поспіль.

"На тлі стабільності курсу долара і зниження вартості євро на 1,1% у квітні цей показник склав 62,3 млн. доларів", - нагадав він.

Реклама:

"Обсяг чистої купівлі іноземної валюти НБУ на міжбанківському ринку минулого місяця виріс в порівнянні з березнем на 364,7 млн. доларів і досяг 1,3184 млрд. доларів. Це свідчить про те, що збільшився приплив іноземної валюти в країну у квітні з боку експортерів, інвесторів і кредиторів. Таким чином, золотовалютні ресурси НБУ зросли на 1,2 млрд. доларів і склали 26,321 млрд. доларів", - зазначив експерт.

За його словами, реальний ефективний обмінний курс гривні в березні у порівнянні з груднем 2009 року піднявся на 5,1%, що не сприяє експорту українських товарів і послуг.

"Приплив іноземної валюти в Україну в травні може продовжитися, що дозволить і далі збільшувати золотовалютні резерви НБУ. Однак з урахуванням боргової кризи, яка розростається в Європі, темпи припливу спекулятивного капіталу в Україну можуть знизитися", - зазначив Івченко.

"У разі якщо боргова криза в Європі буде розростатися і далі, це може призвести до певного зростання вартості долара в Україні", - прогнозує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: