"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експортери зерна хочуть ринкові ставки за ПДВ-облігаціями

Четвер, 13 травня 2010, 16:04

Експортери зерна, що працюють на українському ринку, згодні на погашення перед ними заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), за умови, що їх прибутковість буде не нижчою від ринкової.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Експортери зерна згодні працювати з облігаціями. Але їх прибутковість повинна бути ринковою", - сказав він.

При цьому Клименко зазначив, що є інформація про намір уряду випустити ОВДП із прибутковістю 5% на 21-23 млрд. гривень. Він підкреслив, що така прибутковість є меншою від облікової ставки рефінансування НБУ.

Реклама:

За словами президента УЗА, оператори зернового ринку нарікають на відсутність достовірних і повних даних щодо планованого відшкодування ПДВ облігаціями.

Він зазначив, що немає чіткої інформації, чи прийняв уряд таке рішення, оскільки питання планувалося до розгляду на останньому засіданні Кабінету міністрів 12 травня.

Клименко вважає, що уряд повинен обговорювати проблему відшкодування ПДВ спільно з учасниками ринку і закликав державу до діалогу.

Як повідомлялося, Україна, яка активно експортує зерно в першому півріччі 2010-2011 маркетингового року, з січня 2010 року суттєво скоротила постачання зернових через проблеми з відшкодуванням ПДВ зернотрейдерам і зниження світових цін на зернові.

Україна в 2009 році зібрала 46 млн. тонн зернових і зернобобових культур, що на 13,7% менше, ніж у 2008 році.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що випуск ОВДП для погашення заборгованості з відшкодування ПДВ може початися вже в травні 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!