У Європі побачили, що Україна згорнула реформи

Середа, 12 травня 2010, 20:37

У Єврокомісії вважають, що 2009 рік був ознаменований практичним згортанням економічних і фінансових реформ в Україні.

Про це йдеться у річному звіті ЄС, який у середу озвучив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Головний висновок - це те, що значних зрушень у порівнянні з 2008 роком не відбулося. Якщо в 2008 році величезним плюсом став вступ України до СОТ, то в 2009 році складно назвати якісь істотні реформи", - сказав він.

За словами глави представництва, в Україні практично відсутні реформи в таких сферах, як боротьба з корупцією, поліпшення прозорості та передбачуваності правил підприємницької діяльності та регуляторної бази для підприємців.

Реклама:

Крім того, згідно зі звітом Єврокомісії, в 2009 році ключові політичні та економічні реформи значною мірою не виконувалися через постійну конституційну кризу.

"Ситуацію в цій сфері суттєво погіршило наближення виборів президента країни, а тому значна частина другої половини 2009 року була присвячена передвиборній кампанії а не реформам", - зазначено в звіті.

Крім того, в документі сказано, що так само, як і в 2008 році, не відбулося жодних змін у сфері конституційної реформи, яка залишається пріоритетним питанням.

Також у звіті відмічена відсутність будь-яких істотних змін у сфері реформування судової системи і в питаннях боротьби з корупцією.

"Необхідні подальші дії щодо виконання зобов'язань перед Радою Європи та подальшого приведення законодавства країни у відповідність до рекомендацій Ради Європи", - йдеться у звіті.

Також у документі наголошується, що в кінці 2010 року в сфері економіки ключовим питанням було відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Поліпшення економічних перспектив є найбільш важливою проблемою, зокрема, у питаннях контролю соціальних і пенсійних виплат", - вважають в ЄС.

Однак при цьому у звіті підкреслюється продовження погіршення ділового клімату через відсутність однакового ставлення до компаній, бюрократичні перешкоди для бізнесу та інвестицій, що призводить до поглиблення і поширення корупції в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: