"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк прогнозує масштабну енергетичну кризу в Східній Європі

Середа, 12 травня 2010, 16:28

Світовий банк (СБ) прогнозує масштабну енергетичну кризу в регіоні Східної Європи і Центральної Азії через кілька років.

Про це заявив директор департаменту стійкого розвитку Європи і Центральної Азії СБ Пітер Томсон, представляючи в середу в Мінську доповідь про стан енергетичного сектору в цьому регіоні, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Країни регіону Східної Європи та Центральної Азії можуть зазнати енергетичної кризи протягом наступних 5-6 років", - сказав Томсон.

При цьому експерт вважає, що глобальна фінансово-економічна криза, яка призвела до скорочення енергоспоживання, "забезпечила деякий перепочинок і вікно можливостей для пом'якшення наслідків прийдешньої енергетичної кризи".

Реклама:

Проте він підкреслив тимчасовий характер пом'якшення проблем стійкості енергетичного сектора регіону.

"До 2013 року навряд чи відбудеться повернення до рівня енергоспоживання 2008 року. За розрахунками Світового банку, в 2010-2030 роках середньорічне зростання ВВП в регіоні складе 4,1% при зростанні споживання електроенергії на 3,1% і первинних видів палива тільки на 1,9%", - зазначив Томсон.

Він підкреслив, що для попередження кризи буде потрібно значний обсяг інвестицій - не менше 3% сукупного ВВП регіону в період 2010-2030 років.

За оцінкою СБ, прогнозована потреба в інвестиціях в енергетичний сектор регіону на найближчі 20 років становить 3,3 трлн. доларів.

Тим часом "державний сектор сам один буде не в змозі забезпечити інвестиції такого масштабу в економіку регіону, і тому країнам необхідно вже зараз докласти всіх зусиль для створення привабливого клімату для інвестицій у цей сектор", підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!