"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Південний потік" таки можуть пустити через Україну

Середа, 12 травня 2010, 11:25

Газопровід "Південний потік" може бути прокладений через територіальні води України.

Про цей первинний варіант маршруту газопроводу йдеться в ТЕО газопроводу, повідомляє з посиланням на "Комерсант" агентство УНІАН.

Газета пише, що про запасний варіант згадали на випадок, якщо Росія не зможе одержати дозволу Анкари на будівництво газопроводу South Stream через чорноморський шельф Туреччини.

Восени 2009 року Анкара видала Москві дозвіл на проведення геологічних робіт у винятковій економічній зоні Туреччини, проте підсумкового дозволу на прокладання трубопроводу в турецькій частині акваторії Чорного моря Росія досі не має.

Реклама:

Участь Туреччини у проекті "Південний потік" подовжувала маршрут труби і робила проект дорожчим, проте давала страховку від політичних ризиків, пов'язаних із роботою в територіальних водах України.

Раніше повідомлялося, що Туреччина взамін планує одержати знижку до ціни на газ, що імпортується з Росії, а також знизити рівень обов`язкового обсягу відбору газу за контрактом при одночасному підвищенні обсягу закупівель.

Натомість "Газпрому" нададали б можливість брати участь у будівництві підземного сховища газу і газової електростанції в Туреччині, а також у приватизації ряду розподільних газотранспортних мереж.

Варто зазначити, що нова влада України неодноразово заявляла, що українська ГТС могла б стати для Москви вигідною альтернативою прокладанню "Південного потоку" в обхід української території.

ТЕО проекту "Південний потік", в якому український маршрут вже вказаний як один із можливих, буде передано до кінця травня 2010 року фахівцям італійської Eni, яка є співзасновником оператора проекту.

"Південний потік" планується збудувати вже до 2013 року.

Газопровід буде прокладений дном Чорного моря до Болгарії, після чого його розділять на дві гілки: через Грецію - на південь Італії і через Сербію і Угорщину - до Австрії.

Пропускна спроможність газопроводу становитиме 47-63 мільярди кубометрів газу на рік.

Вартість підводної ділянки оцінюється в 6-10 мільярдів доларів, а потужність трубопроводу становитиме 30-65 мільярдів кубометрів газу на рік.

Загальний кошторис проекту може досягти 25 мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!