"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерт: Верховна рада робить бензин дорожчим на 60 копійок

Середа, 12 травня 2010, 10:29

Законопроект, що передбачає істотне підвищення акцизних зборів на бензин, тютюнову продукцію та спирт, стане "податком для кінцевого споживача".

Про це сказав директор консалтингової групи "А-95' Сергій Куюн, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Так було і минулого разу, коли на початку 2009 року ставки зросли з 60 євро за т до 110 євро за т. З огляду на розмір планованого підвищення акцизу, тепер ціни на АЗС підвищаться на 60 коп. за л", - припускає Куюн.

А на думку заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, трейдери не будуть піднімати ціну відразу, оскільки це призведе до падіння обсягів продажу.

Реклама:

Але учасники ринку, пише газета, вже зараз говорять, що перекладуть свої витрати на плечі споживачів.

В уряді ж взагалі впевнені, що підвищення акцизів на нафтопродукти більш ніж у півтора рази не позначиться на роздрібних цінах.

"У 2009 році нафтопереробники у складі валових витрат задекларували 86% витрат на придбання товарів, робіт і послуг. Такий великий відсоток обумовлений застосуванням схем мінімізації з використанням низки посередників для збільшення вартості сировини в два і більше рази", - говориться в пояснювальній записці до документа .

Зараз частка акцизу становить 11% в ціні бензинів в Україні, тоді як у Білорусії - 25%, Литві - 43%, відзначається в документі.

Після прийняття законопроекту питома вага акцизів у собівартості бензинів збільшиться з 13,2% до 20,7%.

Учасники ринку до планованого підвищення акцизів поставилися спокійно.

"Визначати рівень податкового навантаження на пальне - це право держави. У більшості країн-сусідів він досить високий - очевидно, Україна крокує цим шляхом", - заявив прес-секретар "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Зверєв.

"На нас це підвищення не позначиться", - додав заступник голови правління "Укрнафти" Володимир Пустоваров.

Підвищення акцізів, закрема й на бензин, передбачене поправками до законів про оподаткування для одержання додатково до держбюджету 16,2 млрд. грн. щорічно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: