"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Крим планує випустити облігації на 400 мільйонів

Вівторок, 11 травня 2010, 19:06

Питання про випуск Автономною Республікою Крим (АРК) в 2010 році облігацій внутрішньої позики (ОВП) на суму 400 млн. гривень на п'ять років буде розглянуто на позачерговому пленарному засіданні АРК 12 травня.

Проект такої постанови схвалив уряд автономії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проектом документу, процентна ставка за ОВП складе не більше 16% річних із щоквартальною виплатою доходу. Термін погашення облігацій - не пізніше 31 грудня 2015 року.

Мета випуску ОВЗ - залучення коштів на покриття дефіциту бюджету розвитку АРК в 2010 році для реалізації програм соціально-економічного та культурного розвитку, пов'язаних із здійсненням інвестиційної та інноваційної діяльності; розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури; виробництво та придбання транспортних засобів; реформування житлово-комунального господарства; фінансування витрат, пов'язаних із оновленням основних фондів виробничого та невиробничого значення, а також інфраструктурних проектів культурно-оздоровчого та рекреаційного призначення.

Реклама:

Кримський парламент має намір доручити уряду АРК сформувати проспект емісії облігацій, оформлювати і підписувати документи, пов'язані із здійсненням запозичення у формі випуску ОВП, також укласти договір з андеррайтером, а також укласти договір з депозитарієм з обслуговування випуску облігацій і затверджувати результати розміщення.

Уряду також буде доручено передбачати у кримському бюджеті на відповідний рік кошти для обслуговування внутрішнього боргу та погашення облігацій.

У разі затвердження парламентом цієї постанови документ буде введений в дію після його узгодження з Міністерством фінансів України.

Як повідомив на засіданні уряду міністр фінансів АРК Павло Токарєв, джерелом для погашення позики має стати продаж землі несільськогосподарського призначення та продаж майна автономії.

Як пояснив міністр, вивчаючи можливості поповнення доходної частини бюджету, уряд зупинив свій вибір на облігаціях, а не на кредитах, оскільки облігаційну позику планується здійснити під 16% річних, тоді як банківські кредити в Україні є більш дорогими - від 25% і вище.

"Тому був обраний саме такий шлях, який матиме найменше навантаження для бюджету", - сказав Токарєв.
Він також повідомив, що у разі схвалення випуску ОВП уряд автономії звернеться до 50 великих банків України з пропозицією про організацію розміщення цінних паперів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: