Мінекономіки пояснило дефляцію "сезонністю"

Вівторок, 11 травня 2010, 18:23
 

Мінекономіки пояснило дефляцію "сезонністю"

Дефляція в квітні 2010 року у розмірі 0,3% в основному викликана сезонним зниженням цін на більшість товарів продовольчої групи.

Про це говориться в коментарі, розміщеному на веб-сайті Міністерства економіки.

Зокрема, згідно з повідомленням, ціни на молоко в квітні порівняно з березнем знизилися на 4%, яйця - 4,2%, фрукти - 2,2%, овочі - 2,1%.

Реклама:

Також другий місяць поспіль на внутрішньому споживчому ринку спостерігається зниження ціни на цукор (на 6,5% у квітні, 3,9% у березні), що пов'язане з поступовим зниженням ціни на цей продукт на світовому ринку після стрімкого зростання наприкінці 2009 року і на початку 2010 року.

Також, відзначають в Мінекономіки, в очікуванні доброго урожаю зернових у квітні спостерігалася тенденція до уповільнення зростання цін на хліб і хлібопродукти, які збільшилися лише на 0,7% у порівнянні з 2,1% у березні і 3% в лютому.

Помірне зростання цін було зафіксоване на м'ясо і м'ясопродукти (0,7%) у зв'язку з відновленням попиту після завершення посту.

Продовження підвищення цін на бензин (у квітні на 1,8%, з початку року - на 13,3%) вплинуло на зростання цін/тарифів у транспортній діяльності (на 0,7%).

На подорожчання бензину впливало збереження високого рівня ціни на нафту на світовому ринку, а також збільшення попиту на паливно-мастильні матеріали під час підготовки і проведення весняно-польових робіт.

Серед інших чинників, які впливали на формування цінової динаміки на споживчому ринку в квітні, Мінекономіки відзначає також зміцнення гривні на 0,74% - з 7,985 гривні за долар на кінець 2009 року до 7,9259 гривні за долар на кінець квітня.

Сприятливим чинником для зниження інфляції було також поступове відновлення довіри вкладників до банківської системи.

При цьому грошова маса в квітні збільшилася на 3,4%, або на 16,9 млрд. гривень, готівка в обігу - на 3,1%, або на 4,79 млрд. гривень.

Як повідомлялося, у квітні 2010 року порівняно з березнем дефляція становила 0,3%, з початку року інфляція становила 4,4%.

Водночас, колишній міністр економіки Богдан Данилишин прогнозує, що дефляція матиме тимчасовий характер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: