"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Варшавська біржа краща за Лондонську

Вівторок, 11 травня 2010, 15:16

У середу 12 травня відбудеться дебют на Варшавській фондовій біржі польської страхової групи PZU.

На думку директора напрямку міжнародних ринків капіталу інвестгрупи "Альтера Фінанс" Максима Шинкаренко, ця подія є знаковою не лише для польського, а й для європейського ринку IPO.

"Розміщення в розмірі 2,7 мільярда доларів за 30% акцій стало найбільшим в Європі і найбільшим за всю історію Варшавської фондової біржі. Книга заявок була перепідписана сім разів - настільки великим був інтерес інвесторів", - зазначає експерт.

При ціновому діапазоні в ході IPO 283 - 312,5 злотих ціна за акцію була максимальною і склала 312,5 злотих. "Це унікальний випадок, особливо, для посткризових IPO 2009-2010 років" - стверджує Шинкаренко.

За його словами, таке розміщення є надзвичайно успішним, дивлячись на паніку на світових ринках, що було викликано страхом перед дефолтом у Греції і обвалом євро.

"Проблеми в Європі вже відбилися на ринку IPO у Лондоні. У першому кварталі Лондонська фондова біржа впевнено лідирувала в Європі за кількістю та обсягом розміщень. Однак деякі інвестори швидко відреагували на негатив і відклали вихід на Лондонську біржу IPO", - пояснює експерт.

Шинкаренко підкреслив, що IPO найбільшого російського хімічного холдингу "Уралхім", яке планувалося на початку травня, було зірвано і відкладено на невизначений час.

При цьому розміщення на лондонській площадці індійської компанії Essar Energy, яке відбулося на початку травня, відбулося тільки тому, що власники знизили ціну на акції.

"На відміну від Варшавської фондової біржі, в Лондоні більше спекулятивного капіталу, який відлякує. Українському агрохолдингу "Авангард ", розміщення якого відбулося в квітні, по суті пощастило розміститися до останньої хвилі паніки", - упевнений менеджер "Альтера Фінанс".

За його словами, Варшавська біржа орієнтована на місцевий ринок - пенсійні та інвестиційні фонди, які мають стабільний приплив ліквідності і зацікавлені в нових розміщеннях. І це посилює привабливість біржі, підкреслює Шинкаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!