Цушко має чотири цілі підняття акцизу на спиртне

Субота, 1 травня 2010, 10:53

Підвищення акцизів на алкоголь спрямоване не тільки на наповнення бюджету, а й на захист виробників високоякісного вина і кінцевих споживачів спиртного.

Про це заявив міністр економіки Василь Цушко пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Підвищення акцизних зборів відповідає чотирьом основним цілям: наповнення бюджету, захист виробників високоякісних натуральних і марочних вин, боротьба з низькоякісним алкоголем і протидія нелегальному ринку сірого спирту та алкоголю", - перерахував міністр.

Об'єм ринку нелегального алкоголю, за оцінками опитаних експертів, складає від 40 до 70% усього ринку алкоголю в країні.

Реклама:

Міністр економіки розповів, як саме зміна механізму нарахування акцизу на кріплені вина вплине на нелегальний обіг спиртного в країні.

За його даними, вино, назване в народі "шмурдяком", кріплять пшеничним спиртом-ректифікатом, у нього додають цукор.

"Однією з найгостріших проблем нашої держави та акцизної політики було те, що на пшеничний спирт для виробництва горілки встановлювався високий акциз, а на спирт для виробництва вина акциз не встановлювався, збір ішов із пляшки", - пояснює міністр.

Внаслідок цього, пояснив, виходило, що вартість акцизу з літра спирту для горілки була в кілька десятків разів вища, ніж зі спирту, який закуповується для міцних вин.

За словами Цушка, наявність двох різних закупівельних цін заохочувала зростання нелегального ринку спирту і нелегального алкоголю.

За даними газети, тільки в Києві й області відкрита роздрібно-оптова торгівля горілкою за цінами удвічі меншими за рівень, затверджений Кабміном, широко поширена щонайменше на п'яти ринках, і її обсяги колосальні.

Щоб переконатися в масштабах цього явища в країні, досить набрати в пошуковику словосполучення "купити дешеву горілку". За мінімальну роздрібну ціну 12 грн. на гуртовій основі можна придбати і три пляшки, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: