У МінАПК обіцяють посіяти більше, ніж 2009 року

П'ятниця, 9 квітня 2010, 16:32

За попередніми даними вся посівна площа під урожай 2010 року становитиме 26,9 млн. га, що перевищує показники 2009 року.

Про це заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк під час селекторної наради з питань проведення комплексу весняно-польових робіт у 2010 році та пріоритетів діяльності Мінагрополітики, повідомляє прес-служба міністерства.

Міністр відзначив, що з 8,6 млн. га озимих на зерно в доброму та задовільному стані перебуває 85% посівів, а 15 % оцінюються як слабкі і зріджені, в тому числі загинуло близько 3 %.

За словами Присяжнюка, за попередніми розрахунками підлягатиме до пересіву до 1 млн. га озимих, у тому числі озимих зернових до 500 тис га та близько 400 тис га ріпаку.

Реклама:

Найбільше таких площ у Полтавській, Сумській, Донецькій, Харківській областях.

Вже завершено посів ранньої групи зернових та зернобобових культур в АР Крим на площі 87,6 тис га (146%), в Одеській області посіяно 99%, у Херсонській - 85 %, у Миколаївській - 84 % та у Запорізькій - 86% від прогнозу.

Також Присяжнюк повідомив, що розпочато посів цукрового буряка у 14 областях, і вже посіяно 66,2 тис га або 16% до прогнозу.

"У найближчі роки ринок цукру та вирощування цукрових буряків будуть економічно вигідними. Підтвердженням цього є те, що, за попередніми даними, збільшено майже на 100 тис га площ посіву цукрових буряків в 2010 році проти 2009 року", - зазначив міністр.

"Наші прагнення - щоб посіви цукрового буряку в цьому році були доведені до 420 тис га, треба знайти необхідні стимули й мотиви", - додав він.

Міністр наголосив, що за ініціативи профільного віце-прем'єра Віктора Слаути Мінагрополітики відстоює в проекті держбюджету-2010 фінансово-дотаційну підтримку в межах 1 тис. гривень на гектар посіяного цукрового буряка.

"Порядок використання цих коштів буде виписано таким чином, щоб вони йшли не на проїдання і не "для галочки", а на те, щоб стимулювати і мотивувати посіви цукрового буряка - якісного й високопродуктивного" - пообіцяв міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!