Мінпраці: рівень боргів із зарплати залишається катастрофічним

П'ятниця, 9 квітня 2010, 15:29

Заборгованість із зарплат в березні 2010 року скоротилася на 10,2% - до 1,56 млрд. гривень, проте рівень заборгованості залишається катастрофічним.

Про це під час засідання міжвідомчої комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат заявив міністр праці та соціальної політики Василь Надрага, повідомляє агентство "УНІАН".

"За 2008 рік заборгованість зросла на 520 млн. гривень, впродовж 2009 року - ще на 284 млн. гривень, і на 1 березня становила 1,737 млрд. гривень", - сказав міністр.

За його словами, заходи, які застосовувалися в боротьбі із заборгованістю, були спрямовані переважно на її погашення, а не на усунення причин її виникнення.

Реклама:

Серед причин зростання заборгованості відзначається невчасне затвердження фінансових планів державних підприємств і неефективне використання бюджетних коштів при закупівлях.

Також важливим фактором є неефективна політика кредитування реального сектора економіки та невчасне відшкодування ПДВ підприємствам, заборгованість за яким на підприємствах державної форми власності наблизилася до 73,5 млн. гривень.

Повідомляється, що комісія зобов`язала центральні органи виконавчої влади та місцеві державні адміністрації впродовж місяця проаналізувати причини виникнення заборгованості, протягом двох місяців проаналізувати фінансово-господарську діяльність державних підприємств, які мають заборгованість із зарплати.

За підсумками розгляду вони мають розірвати контракти з керівниками, з вини яких виникла така заборгованість.

Комісія також рекомендувала центральним органам виконавчої влади уточнити фінансові плани на 2010 рік, передбачивши в них скорочення витрат на утримання адміністративно-господарського персоналу на 20% й затвердити графіки погашення заборгованості до кінця 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: