"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бродський вибиває усім дозвіл 540 днів не платити тіло кредиту

П'ятниця, 9 квітня 2010, 11:24

В уряді готують підприємцям кредитні канікули до 18 місяців, протягом яких вони без санкцій і штрафів зможуть не виплачувати тіло кредиту.

Про це йдеться в проектi закону "Про призупинення заборгованості малих і середніх суб'єктів підприємницької діяльності перед банками-кредиторами", пише газета "Комерсант-Україна".

Банкіри вважають, що канікули не можна надавати всім позичальникам, бо це викличе зростання шахрайства та збитків банків.

Кажуть, здійснити ідею можна, якщо НБУ продовжить терміни кредитів рефінансування і полегшить резервування за поганими позиками.

Реклама:

Очікується, що малий і середній бізнес зможе вимагати від банків кредитні канікули, протягом яких вони будуть платити лише відсотки за позиками.

"Виплата основної суми боргу буде відстрочена, а банк не зможе нараховувати боржникові комісію, штрафи і підвищувати процентну ставку", - йдеться в законопроекті Держкомпідприємництва.

У законі планується прописати причини відмови позичальникові в наданні канікул і визначені групи клієнтів, що мають право на них, скажімо, позичальники з простроченням менше 180 днів, говориться в повідомленні комітету.

Голова комітету Михайло Бродський навіть заявив, що кредитні канікули планується запровадити для всіх.

"Держава повинна захистити своїх громадян, а не тільки представників бізнесу, дозволивши їм отримувати відстрочку у сплаті тіла кредиту строком до 18 місяців", - сказав він, уточнивши, що відтермінують і погашення споживчих позик.

За даними Нацбанку, 1 січня 2010 року портфель кредитів фізичних осіб становив 233,8 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!