Думка експерта: Знімати банківські вклади найпростіше взаємозаліком кредиту й депозиту

П'ятниця, 9 квітня 2010, 10:16 -

Коли банківська система переживає складні часи на ринку, з'явилося чимало проблемних банків, які не в змозі повернути кошти вкладникам за їхньою першою вимогою.

Одним із найпопулярніших методів повернення грошей з банківського вкладу є взаємозалік кредиту й депозиту, стверджує керуючий  партнер юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Валентин Гвоздій.

Йдеться про те, що коли вкладник має кредит у банку, де розміщений його депозит, він може просити банк урахувати ці кошти для погашення кредиту.

Юрист запевняє, що депозитом можна погасити борг іншої людини в цьому ж банку, отримавши від позичальника готівку, попередньо домовившись із цією людиною та підписавши потрібні документи.

Реклама:

За його словами, згідно зі ст. 601 ЦК, зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

"Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін. Зарахування зустрічних однорідних вимог повинно відбуватися автоматично, без участі банку", - цитує Гвоздій норми цивільного кодексу.

Однак банк, попереджає фахівець, може відмовити позичальникові у погашенні кредиту за допомогою взаємозаліку, що дає право вкладникові звернутися з відповідною вимогою до суду.

"На  практиці зарахуванням суми кредиту сумою депозиту є досить поширеним і, як правило, вигідним усім сторонам процесу", - пояснює юрист Гвоздій.

Щоправда, він застерігає, що відкритим залишається питання про можливість проведення взаємозаліку після того, коли щодо банку розпочата процедура ліквідації, що також є сьогодні типовим явищем.

Як пояснив Гвоздій, особливості ліквідації банків встановлюються Законом "Про банки і банківську діяльність" і положенням про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення вимог банківського законодавства.

Це положення встановлює механізм реалізації норм вказаного закону і не передбачає такого способу задоволення вимог кредиторів банку, як зарахування зустрічних однорідних вимог.

У той же час, закон "Про банки і банківську діяльність" не містить прямої заборони взаємозаліку зустрічних однорідних вимог у процедурі ліквідації банку.

"Таким чином, вважаю, що проводити зарахування зустрічних однорідних вимог у ході ліквідаційної процедури банку можна", - сказав представник юрфірми "Гвоздій та Оберкович". 

Основна відмінність такого зарахування, в цьому разі, полягатиме в тому, що всі переговори щодо його проведення потрібно проводити вже не з керівництвом банку, а з відповідним ліквідатором.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: