"Енергоатом" вагається щодо вигідних американських пропозицій із ядерного палива

Четвер, 8 квітня 2010, 20:52

Україні вигідні цінові та опціональні параметри контракту на постачання ядерного палива американської компанією Westinghouse в 2011-2015 роках.

Про це повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає агентство УНІАН.

"Базова схема контракту разом із тими опціями, які в ньому прописані, дозволяє нам досить оптимально планувати і впливати на ціноутворення", - сказав він.

Керівник зазначив, що компанія не може остаточно говорити про те, який постачальник - Westinghouse чи російський ТВЕЛ - буде вигіднішим українській стороні з 2011 року, оскільки тривають переговори з російською стороною.

Реклама:

"Поки що не маємо бази для порівняння, оскільки контракт із російською стороною ще не укладено. Але ті оцінки, які ми виконали, дають змогу ствердно відповідати на питання вигідності контракту з Westinghouse", - сказав він.

Як відомо, у березні 2010 року "Енергоатом" і Westinghouse підписали контракт на постачання ядерного палива з 2011 року.

Контракт передбачає постачання ядерного палива виробництва американської компанії для реакторів ВВЕР-1000 українських АЕС упродовж 2011-2015 років для забезпечення щорічного планового перезавантаження не менше трьох енергоблоків.

Зокрема, планується постачання 630 паливних збірок. Сторони домовилися, що за потреби обсяги поставок палива можуть бути збільшені до трьох додаткових перевантажувальних партій щорічно.

Навесні 2007 року "Енергоатом" завершив проведення міжнародного тендеру з відбору постачальників природного концентрату урану і послуг з його збагачення для подальшої реалізації спільного з Westinghouse проекту.

Переможцем тендеру в частині поставок урану було визнано українське держпідприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Дніпропетровська обл.).

В частині надання послуг із конверсії та збагачення відібрано "Техснабэкспорт" (Росія).

Якщо процес кваліфікації та ліцензування американського палива українським регулятором завершиться успішно, то у 2011 році набуде чинності контракт між "Енергоатомом" і Westinghouse на постачання паливних касет США для трьох енергоблоків.

Зараз ядерне паливо на всі 15 енергоблоків атомних станцій України постачає російська корпорація ТВЕЛ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: