Фельдман виграв у Європі позов до України

Четвер, 8 квітня 2010, 18:09

Європейський суд із прав людини зобов'язав Україну виплатити колишньому віце-президенту банку "Слов'янський" Борису Фельдману 8 тисяч євро за несправедливе проведення судового процесу.

Про це сказано в повідомленні суду, передає агентство "Українські новини".

Фельдман - колишній керівник і основний акціонер банку "Слов'янський", заарештований у березні 2000 року за підозрою в ухилянні від сплати податків, потім виправданий, але згодом визнаний винним у шахрайстві і засуджений до 5 років ув'язнення.

Фельдман просив Європейський суд із прав людини розглянути незаконність і надмірну тривалість його досудового утримання під вартою і те, що його клопотання про звільнення розглянуте неналежно.

Реклама:

Крім того, він скаржився на несправедливий судовий розгляд, зокрема на зміну юрисдикції його справи, внаслідок чого вона розглядалася, з його слів, вороже налаштованими стосовно нього судами.

Європейський суд визнав обґрунтованість скарг Фельдмана, однак не знайшов ознак тиску української влади на Фельдмана, щоби змусити його відкликати заяву до Європейського суду.

Фельдман у квітні 2002 року засуджений до 9 років в'язниці за крадіжку коштів в особливо великих розмірах і ухиляння від сплати податків.

У березні 2004 року Верховний суд скасував вирок про позбавлення волі на 5 років за ухиляння від сплати податків, закривши справу через відсутність складу злочину.

За епізодом про крадіжку коштів в особливо великих розмірах Верховний суд пом'якшив вирок із 9 до 5 років в'язниці.

У червні 2004 Фельдман за рішенням суду достроково звільнений з-під варти у зв'язку з тим, що він відбув більшу частину вироку.

Банк "Слов'янський", який входив до групи великих банків, потрапив у кризу через проблеми з Державною податковою адміністрацією в березні 2000 року, а вже до червня 2000 року банк втратив ліквідність і клієнтуру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!