НБУ закликає банки більше задіювати операції з облігаціями для управління ліквідністю

Четвер, 8 квітня 2010, 17:18

Національний банк закликає банки активніше використовувати операції з держоблігаціями для управління ліквідністю.

Про це йдеться в листі НБУ до банків, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ звертає увагу керівників банків на доцільність проведення зазначених операцій із держоблігаціями України (ДОУ) при оперативному управлінні ліквідністю банку", - вказується в листі.

Зазначається, що НБУ щодня проводить операції з ДОУ: з продажу цінних паперів на організованих торгах; із продажу держоблігацій із обов'язковою гарантією їх викупу у власників.

Реклама:

Такі операції проводяться НБУ в щоденному режимі з урахуванням рівня ліквідності банківської системи і значного обсягу державних цінних паперів, які перебувають у власності НБУ.

Крім того, в листі наголошується, що НБУ активізував проведення операцій із продажу ДОУ шляхом безпосередньої домовленості з банками щодо угод на позабіржовому ринку та операцій зворотного репо з ГОУ.

Як відомо, обсяг ОВДП в обігу на 7 квітня 2010 року досяг рекордно високої суми - 102,96 млрд. грн.

При цьому найбільшим їх власником є НБУ - 72,9 млрд. грн. За ним ідуть українські банки - 24,28 млрд. грн, інші власники - 3,308 млрд. грн, а замикають цей перелік нерезиденти - 2,469 млрд. грн.

З початку 2010 року Нацбанк збільшив вкладення в держоблігації на 22,8 млрд. грн., а в цілому обсяг облігацій внутрішньої державної позики в обігу виріс на 17,25 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: