У Азарова підвищать податок на "хороше життя"

Четвер, 8 квітня 2010, 09:31

Кабінет міністрів паралельно з проектом держбюджету на 2010 рік подасть до Верховної ради законопроект з податковими ініціативами.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на заступника міністра фінансів Тетяну Єфименко.

За її словами, зміни торкнуться підакцизних товарів та нерухомості.

Зокрема, податок на нерухомість складе не менше 20 гривень за квадратний метр і буде сплачуватися при будівництві або покупці житла площею понад 300 кв. м.

Реклама:

Рівень ставки акцизу на коньяк планується збільшити в 2010 році на 21,4% - з 14 гривень за літр до 17 гривень за літр, а з 2011 року - до 34 гривень за літр.

"Коньяки перебувають на пільгових умовах, і ми їх просто підтягуємо до рівня оподаткування горілки - вводимо норми, які були призупинені", - сказала Єфименко.

Як відомо, 2009 року парламент підвищив з 2010 року акциз на коньячні вироби до 21 гривні за літр із поступовим збільшенням до 34 гривень за літр, але пізніше парламент вирішив відмовитися від підвищення.

За даними Мінфіну, частка акцизу в ціні коньяку складає 7,1%, у той час як у Росії - 18,1%, у Польщі - 19,5%.

"Щодо автомобілів і сигар всі ставки будуть перебувати в ув'язці з цінами та питомою вагою акцизних податків у Росії, Білорусії і Польщі", - сказала Єфименко.

Джерело видання у Мінфіні сказало, що адвалорна ставка акцизу на сигари виросте з 69 гривень до 200 гривень за тисячу штук, специфічна - з 20% до 36%.

"У Росії ставка в еквіваленті становить 600 гривень", - пояснив співрозмовник видання.

Мінімум удвічі з нинішніх 1 євро за 1 куб. см двигуна збільшиться акциз при імпорті автомобілів вартістю понад 50 тис. євро.

За рахунок цих ініціатив Мінфін планує залучити до держбюджету в 2010 році 5 млрд. гривень

Про підвищення акцизів на горілку, вино, сигарети і бензин наразі не ідеться, але обговорювалася можливість підвищення вартості патентів для АЗС, уточнило джерело видання в Мінфіні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: