"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Заводу Жеваго загрожує дефолт

Середа, 7 квітня 2010, 19:15

Власники облігацій ВАТ Кременчуцький завод технічного вуглецю подали до суду позови про дострокове погашення цінних паперів.

Про це повідомляє сайт Обком.

Йдеться про те, що ВАТ КЗТВ двічі емітувало облігації в 2004-2005 роках на суму 35 млн. грн. з терміном погашення у 2015 році.

За рахунок отриманих від розміщення облігацій коштів планувалося побудувати і ввести в дію нові виробничі потужності, однак на підприємстві вибухнув корпоративний конфлікт, тому планам не судилося здійснитися.

Відповідно до офіційно оприлюдненою звітності, в обігу перебувають облігації номінальною вартістю тільки 13,1 млн. грн., що свідчить про можливий достроковий викуп більшої частини облігацій менеджментом товариства у частини власників.

Реклама:

Цілком імовірно, пише видання, що саме такі дії керівництва заводу спонукали інших власників облігацій звернутися до суду.

Формальний привід для такого звернення, на погляд сайту, надав сам емітент.

Справа в тому, що випуск облігацій був забезпечений поручителями, а ВАТ довго не оплачувало послуги поручителів тож договори поруки були розірвані.

Втративши додаткове забезпечення облігації стали більш ніж ризиковою інвестицією, міркує автор статті.

Як відомо, Кременчуцький завод технічного вуглецю спеціалізується на виробництві техвуглецю, який використовується в шинній і гумотехнічної промисловості, а також в лакофарбному виробництві.

2009 року в порівнянні з 2008 роком завод зменшив виробництво основної продукції майже у два рази або на 33,2 тис. т до 35,8 тис. т.

Близько 49% акцій ВАТ контролюють представники групи Костянтина Жеваго. Понад 50% - Мирослав Балдіс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!