Тендер на "третє покоління" зв’язку впирається у вартість конверсії

Середа, 7 квітня 2010, 13:47

Проведенню тендера на зв'язок третього покоління (3G) перешкоджає тільки нерозуміння між Міністерством оборони і регулятором телекомринку - Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) щодо вартості конверсії частот.

Про це заявив глава НКРЗ Володимир Олійник, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Олійник відзначив, що оцінка конверсії частот на рівні 2,5 млрд. гривень означала б, що всі кошти, отримані в результаті проведення тендера на зв'язок третього покоління, мали би піти на конверсію, та й ці кошти, скоріше за все, не перекриють запитувану суму.

За даними голови НКРЗ, в новій редакції таблиці розподілу смуг радіочастот від 2005 року 75% радіочастотного ресурсу призначені для загального користування і регулюються НКРЗ, а 25% належать до ведення Міноборони.

Реклама:

Попередня редакція документа передбачала, що 80% радіочастотного ресурсу перебуває у віданні Міноборони, і тільки 0,5% - передавалися в цивільне користування.

Хоча мав місце й істотний перерозподіл повноважень у порівнянні з попередньою редакцією документа, де-факто ліцензування радіочастот все ще залежить від Міноборони, підкреслив Олійник.

Він відзначив, що комісія ще не визначилася з тим, як саме проводити тендер на зв'язок 3G: або проводити серію аукціонів по одній ліцензії, або ж розділити ресурс на маленькі порції і провести один загальний тендер.

За словами голови НКРЗ, для проведення тендера вже готова вся документація, крім затвердженого плану конверсії необхідного ресурсу, а також тих документів, які буде визначати розмір коштів, необхідних для проведення конверсії.

Як повідомлялося, 16 вересня 2009 року на засіданні Кабінету міністрів було прийнято розпорядження "Деякі питання проведення конверсії смуг радіочастот", згідно з яким НКРЗ збиралася провести аукціон з продажу ліцензій на 3G.

Однак 20 жовтня 2009 року президент підписав указ про призупинення дії попереднього розпорядження Кабміну.

НКРЗ планувала провести тендер на 3G-ліцензії 27 листопада 2009 року. У цей день комісія провела позачергове засідання, на якому ухвалила рішення скасувати тендер.

Рішення НКРЗ було прийнято одноголосно, також були віддані доручення з повернення операторам виплат тендерної гарантії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!