Влада США на кризі заробила десять мільярдів

Вівторок, 6 квітня 2010, 15:23

Американське міністерство фінансів отримало прибуток в 10,5 млрд. доларів завдяки наданню підтримки компаніям американського фінансового сектору під час кризи.

Про це свідчать підрахунки дослідницької компанії SNL Financial, повідомляє "ТСН".

За підрахунками компанії, таку суму уряд отримав від 49 компаній, які виплатили державі дивіденди за привілейованими акціями, проданими Мінфіну в обмін на фінансові вливання.

Також стало відомо, що казначейство отримало прибуток завдяки викупу компаніями цінних паперів, які уряду були надані як плата за антикризову підтримку.

Реклама:

Повідомляється, що найбільшими джерелами доходу держави стали Goldman Sachs і American Express.

Ці компанії надали процентний дохід у розмірі 20% і 23% відповідно. Однак усереднені цифри 49 компаній виглядають скромніше - 8,5% річних.

Як відомо, фінансовий сектор США отримав від держави для подолання кризи 250 мільярдів доларів із державної програми звільнення від проблемних активів, обсяг якої в цілому становив 750 млрд. доларів.

Як зазначив професор фінансів університету Луїзіани Лінус Вілсон, отримані Мінфіном доходи породжені тільки зростанням вартості акцій компаній-одержувачів державних грошей.

"Рік тому лише дехто міг припустити, що фондовий ринок буде на такому високому рівні, як сьогодні", - зазначив Вілсон.

Тим не менш, у самому Мінфіні вважають, що фінансова підтримка всіх секторів економіки завдасть йому шкоди в розмірі 117 мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: