"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київська влада перекладає на райони витрати на ремонт ліфтів

Вівторок, 6 квітня 2010, 10:24

Київська мерія більше не бажає займатися ремонтом і модернізацією міської ліфтового господарства - всі витрати на ці потреби столичні чиновники вирішили перекласти на районні бюджети.

Київська влада рекомендує керівникам РДА перераховувати на ремонт підйомників 50% надходжень від оренди та приватизації комунального майна, пише газета "Дело".

Водночас, спеціалісти вважають, що може це рішення привести до повної колапсу ліфтового господарства мiста.

Видання нагадує, що у Києві функціонують 19,5 тис. ліфтів, з яких близько 7 тис. перевищили допустимий термін експлуатації.

Реклама:

До 2009 року на їх ремонт виділялися гроші з міського бюджету за програмою "Твій дім, твоє подвір'я".

Влітку 2008 року, на хвилі економічного підйому, Головне управління житлового господарства КМДА навіть збиралося виділити в бюджеті 2009 року 2,1 млрд. гривень на повну заміну всіх зношених ліфтів, мотивуючи це тим, що жодна інша комунальна проблема не являє такої загрози для життя людей.

Проте, до бюджету 2009 року на ці цілі було закладено всього 56 млн. гривень, яких вистачило лише на погашення колишніх боргів перед обслуговуючими організаціями.

Цілком імовірно, що на фінансування програми "Твій дім, твоє подвір'я" у бюджеті-2010 взагалі не буде виділено ні копійки, зазначає видання.

Журналісти припускають, що саме тому міська адміністрація підготувала проект рішення Київради, яким рекомендує РДА перераховувати на ремонт і заміну підйомників 50% надходжень від оренди та приватизації комунального майна.

"У той час як у міському бюджеті майже немає грошей, районні влади здатні самі подбати про ліфти. Ми вважаємо, що вони можуть профінансувати ці роботи", - заявив минулого тижня начальник ГУ житлового господарства КМДА Володимир Стороженко.

Видання зазначає, що районні бюджети заробляють на оренді комунального майна від декількох десятків до півтори сотень мільйонів гривень на рік.

Лідерами в цій царині є Шевченківський і Печерський райони, надходження кожного з яких становлять близько 150 млн. гривень на рік.

Однак більшість ліфтів, які потребують заміни та модернізації. перебувають саме в таких районах, як Дарницький і Дніпровський, яким цей рядок доходів приносить не більше 20-30 млн. гривень на рік. Та й ці надходження спрямовуються на фінансування захищених статей бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!