Київ може залишитися без води

Вівторок, 6 квітня 2010, 09:07

ВАТ "Київводоканал" заявляє про загрозу припинення централізованого водопостачання міста через виконавче провадження за судовим позовом АК "Київенерго".

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу "Київводоканалу".

"Внаслідок перманентного ігнорування профільними органами КМДА бюджетних зобов'язань перед ВАТ "АК "Київводоканал" підприємство, яке є єдиним виробником послуг з централізованого водопостачання та водовідведення у Києві, опинилося на межі фінансового колапсу та поставлено перед фактом арешту рахунків через виконавче провадження", - говориться в повідомленні.

У "Київводоканалі" наголошують, що опинилися "вкотре за останні два роки у борговій кабалі" через тривалу роботу за заниженими тарифами на водопостачання й водовідведення, і в той же час відсутність компенсації підприємству різниці між собівартістю послуг і чинними тарифами.

Реклама:

Так, заборгованість міського бюджету перед підприємством на 1 січня 2010 року становила уже 571,2 млн. гривень.

В той же час, заборгованість ВАТ "АК "Київводоканал" за енергопостачання перед АЕК "Київенерго" встановлена у судовому порядку в розмірі 79,1 млн. гривень.

Рішенням Господарського суду Києва товариству була надана відстрочка виконання рішень суду.

За умовами відстрочки ВАТ "АК "Київводоканал" мала сплатити на рахунки АЕК "Київенерго" до 1 квітня 2010 року суму 60,6 млн. гривень, до 1 травня - 19,1 млн. гривень.

Водночас "Київводоканал" вважає за доречне закликати "Київенерго" врахувати реальну ситуацію з реструктуризацією боргів у комунальній сфері.

"ВАТ "АК "Київводоканал" матиме можливість розпочати виплату боргових зобов'язань перед енергетиками тільки-но Київська державна адміністрація вдасться до реалізації багаторічних обіцянок компенсувати підприємству збитки, спричинені постачанням послуг за заниженими тарифами", - наголошується в повідомленні підприємства.

"Київводоканал" при цьому зазначає, що у березні виплати за борговими зобов'язаннями з "Київенерго" не припинялися, попри фінансову скруту та екстрені витрати на боротьбу з наслідками весняної повені - на рахунки енергетиків надійшли 3 млн. гривень.

Проте, як говориться в повідомленні, поки "Київводоканал" самотужки боровся з проблемою екологічної катастрофи та ціною кредиту під власне майно купував реагенти для підтримання нормативної якості питної води у столиці, "Київенерго" готувало позови до суду і з 1 квітня буде в силі арештувати рахунки ВАТ "АК "Київводоканал".

Тим часом, до 5 травня ВАТ "АК "Київводоканал" повинен повністю розрахуватися за банківський кредит, взятий місяць тому під екстрене поповнення запасу реагентів та активованого вугілля, призначених для попередження впливу весняного паводка на якість питного водопостачання у Києві.

Сума кредитних зобов'язань - 30 млн. гривень плюс 1,2 млн. гривень за користування коштами (25% річних).

І це боргове зобов'язання також є для ВАТ "АК "Київводоканал" вкрай важливим, адже під заставу закладено майно товариства.

"Це проблема численних колізій у вітчизняному законодавстві та процедури тарифоутворення у столиці. Адже ВАТ "АК "Київводоканал" попри те, що працює за ринкових умов, керується регульованими КМДА тарифами. Отже, відповідальність за компенсацію по втратах повинна нести у першу чергу міськдержадміністрація", - наголошують у компанії.

Натомість, як заявляють в "Київводоканалі", чиновники КМДА вже вдруге проявляють бездіяльність - вперше: місяць тому, коли Києву загрожувала екологічна катастрофа, і "Київводоканал" змушений був рятувати питне водопостачання киян ціною взятих під заставу власного майна кредитів; і нині - коли сам "Київводоканал" опинився загнаним у кут через невиконання самим КМДА своїх бюджетних обов'язків перед підприємством.

"Наголошуємо, що за умов арешту рахунків ВАТ "АК "Київводоканал", як це мало місце роком раніше, підприємство не зможе купувати реагенти, коагулянти та флокулянти для очистки питної води, а отже вимушене буде припинити централізоване водопостачання міста, відповідно до вимог закону про "Питне водопостачання", - говориться в повідомленні підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!