Російські атомники обіцяють Україні знижку на мільярд доларів

П'ятниця, 30 квітня 2010, 16:09

Сумарна знижка при укладенні 25-річного контракту на постачання ядерного палива в Україну може перевищити 1 млрд. доларів.

Про це заявив глава "Росатома" Сергій Кирієнко, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, терміни, які нині обговорюються для укладення контракту складають 15-25 років.

"Чим більший термін контракту, тим більша знижка. Якщо говорити про 25-річний контракт, то за 25 років знижки, яку ми пропонуємо українським партнерам, - ця цифра вимірюється більш ніж в 1 млрд. доларів ", - підкреслив Кирієнко.

Реклама:

"Це лише знижки, це не ціна контракту", - відзначив глава "Росатома".

Як відомо, в Україні працюють чотири АЕС - Запорізька, Южно-Українська, Рівненська та Хмельницька - загальною енергопотужністю 13,835 Гвт. Це більше половини потужностей всіх електростанцій України.

Російська корпорація "ТВЕЛ" постачає ядерне паливо для українських АЕС у рамках довгострокового контракту, який закінчується в 2010 році.

Як альтернатива російській компанії розглядалася американська Westinghouse, яка вже пройшла тестові роботи на українській АЕС і зараз українські експерти аналізують результати тесту.

Також російських ядерників цікавить український уран. Днями Росія запропонувала Україні протягом третього кварталу 2010 року створити спільне підприємство для розробки Новокостянтинівського родовища урану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!